Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

20 barn drunknade utanför Grekland

Över 40 personer – varav hälften barn – har hittats döda efter att tre båtar kapsejsat mellan Grekland och Turkiet.

Trots vinterkylan har de många olyckorna med flyktingbåtar i Medelhavet redan gjort detta till den dödligaste januarimånaden hittills.

Utanför den lilla grekiska ön Kalolimnos lyckades den grekiska kustbevakningen rädda 26 personer sedan deras båt kapsejsat. Men minst 34 människoliv krävdes i olyckan, som betecknas som en av de värsta på flera månader.

– De befann sig på en träbåt. Vi vet inte hur många som var ombord, säger en representant för kustbevakningen till nyhetsbyrån Reuters.

I en liknande olycka utanför ön Farmakonisi drunknade sex barn och två kvinnor. Och utanför turistorten Didim i Turkiet hittade den turkiska kustbevakningen tre barn som omkommit när deras båt sjunkit, rapporterar nyhetsbyrån Dogan.

Hittills i januari har 113 migranter och flyktingar omkommit på Medelhavet, enligt Internationella migrantorganisationen IOM, vilket gör det till den dödligaste januarimånaden någonsin.

FN:s barnfond Unicef slog tidigare i veckan larm om att en allt större andel av de som kommer till Europa är barn och kvinnor och varnade för att barn kan komma att frysa ihjäl i den köldknäpp som väntas i sydöstra Europa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.