Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

20 kilometer runt Fukushima stängs helt

Den japanska regeringen har beslutat att stänga ett 20 kilometer stort område kring det skadade kärnkraftverket Fukushima 1 helt från och med midnatt på torsdag lokal tid.

Beslutet kommer att meddelas av premiärminister Naoto Kan på torsdagen uppger regeringskällor till nyhetsbyrån Kyodo.

Redan tidigare har invånarna inom 20-kilometersradien uppmanats att lämna sina hem men det har ändå gått att ta sig in i området vilket ett japanskt teveteam gjorde i början av april. När teamet befann sig 1,5 kilometer från kärnkraftverket visade den geigermätare journalisterna hade med sig en nivå på 112 mikrosievert per timma. En årsdos för en kärnkraftsarbetare är 50.000 mikrosievert.

Nu stängs området helt. Ingen ska längre få ta sig in.

På onsdagen medgav också en representant för kärnkraftverkets ägare, Tokyo Electric Power Co. att bränslestavarna i reaktor 1 vid Fukushima 1 kan vara på väg att smälta, skriver nyhetsbyrån Kyodo.

Arbetet med att få ut radioaktivt vatten från reaktorbyggnaderna fortsätter också och vattennivån i reaktor 2-byggnadens bassäng sjönk också med ett par centimeter under det senaste dygnet. Samtidigt steg det i byggnad 3.

Målet är att kunna pumpa ut omkring 10.000 ton vatten från byggnad 2 och på så sätt förhindra att det kan komma att rinna ut i Stilla havet, skriver Kyodo News.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.