Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 14:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/20-saudier-atalas-for-mordet-pa-khashoggi/

Världen

20 saudier åtalas för mordet på Khashoggi

Jamal Khashoggi.
Jamal Khashoggi. Foto: Hasan Jamali/AP

Turkiska åklagare har väckt åtal mot 20 saudiska medborgare som anklagas ligga bakom mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi, rapporterar flera turkiska medier.

Alla detaljer kring åtalet är inte offentliggjorda men bland de åtalade finns kronprinsen Mohammed bin Salmans rådgivare Saud al-Qahtani och Ahmed al-Asiri, chef för Saudiarabiens underrättelsetjänst. Enligt nyhetsbyrån DHA i Istanbul gäller åtalet mord och anstiftan till mord. 

Samtliga misstänkta har lämnat Turkiet, rapporterar New York Times. 

I slutet av december förra året dömdes fem personer i saudisk domstol till döden för mordet på Khashoggi. Ytterligare tre dömdes till långa fängelsestraff. Men rättegången fick kritik för bristande insyn och den saudiska regeringen anklagades för att med domarna försöka dölja sanningen, något man konsekvent nekat till. 

Det var i oktober 2018 som Khashoggi försvann under ett besök på den saudiska ambassaden i Turkiet, dit han kommit för att förbereda papper nödvändiga för planerat giftemål med sin turkiska fästmö. Turkiska utredare hittade senare bevis för att Khashoggi hade mördats och att hans kropp sannolikt styckats innan den fördes från konsulatet. 

Khashoggi var en journalist som bland annat skrev för Washington Post, där han ofta uttryckte kritik mot den saudiska regeringen. Hans fall fick stor uppmärksamhet, inte minst för att den saudiske kronprinsen Mohammed Bin Salman pekats ut av amerikanska CIA för att ha orkestrerat mordet. 

Läs mer: Saudiarabien skulle spionera på Khashoggis fästmö efter mordet