Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

20-tal döda i explosion vid valmöte i Afghanistan

22 människor har omkommit i ett bombattentat under ett valmöte i nordöstra Afghanistan på lördagen, rapporterar Reuters. Ytterligare 30-tal personer ska ha skadats i attacken.

Attentatet inträffade i provinsen Takhar där människor samlats för att lyssna på parlamentskandidaten Nazifa Yousufi Bek. Enligt en talesperson för Takhars guvernör har 22 människor omkommit och ett 30-tal personer skadats. Parlamentskandidaten Nazifa Yousufi Bek skadades inte.

Sprängämnen ska ha placerats på en motorcykel i närheten av valmötet. Offren var både civila och säkerhetsstyrkor.

Ingen grupp har tagit på sig attacken som är den tredje attacken riktad mot valkampanjer den här månaden, enligt Reuters.

Kandidater i valet har mött våld och motstånd från konservativa under den pågående valrörelsen. Sju manliga kandidater har mördats i en rad attacker så här långt i valrörelsen. Ytterligare två har kidnappats och fyra har skadats. 

Landets president Ashraf Ghani har fördömt attackerna och sagt att Afghanistans motståndare inte kan försvaga landet. Samtidigt har talibanerna uppmanat afghaner att inte rösta i det kommande parlamentsvalet.

Den dödliga attacken inträffade samma dag som talibanrörelsen bekräftar att de träffat USA för samtal om ett slut på konflikten i Afghanistan, rapporterar Reuters. Det amerikanska sändebudet Zalmay Khalilzad och hans medarbetare träffade den talibanska delegationen på fredagen.

En högt uppsatt källa i talibanrörelsen uppger för Reuters att de amerikanska företrädarna under mötet önskat att talibanerna innan parlamentsvalet utlyser en sex månader lång vapenvila. I utbyte mot fred vill talibanerna att den afghanska regeringen friger fångar från landets fängelser.

– Ingen sida accepterade den andras krav direkt, men de kom överens om att ses ingen och försöka nån en lösning på konflikten, säger en källa till Reuters.

Fakta.Valet i Afghanistan

Runt 5.000 valcenter upprättas runtom i Afghanistan inför valet. Regeringen, som står under internationella påtryckningar, uppmanar folket att registrera sig och att skaffa sig de id-handlingar som krävs för att få rösta i valen.

Omkring 54.000 soldater kommer att bevaka vallokalerna under val dagen.

Valen som ska hållas den 20 oktober gäller både det nationella parlamentet och styren i landets distrikt. Tanken är också att ett presidentval ska hållas nästa år.

Källor: TT/AFP/Reuters

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.