Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 14:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/20-tal-personer-fortsatt-i-karantan-pa-scientologfartyg/

Världen

20-tal personer fortsatt i karantän på scientologfartyg

Kryssningsfartyget Freewinds i Castries hamn i Saint Lucia den 2 maj. Foto: Bradley Lacan/AP

Efter nästan två veckor sitter 28 människor fortfarande i karantän på scientologikyrkans kryssningsfartyg i Karibien, rapporterar AP.

Rätta artikel

Det var i slutet av april som hälsomyndigheterna i Saint Lucia kunde konstatera att en kvinna ombord på fartyget Freewinds hade mässling. Samtliga ombord sattes då i karantän.

Fartyget har sedan dess seglat vidare till Willemstad i Curaçao där prover tagits på både passagerare och besättningsmedlemmar. Efter att provsvaren har analyserats i Nederländerna är 290 av dem ombord nu fria att lämna fartyget. 

– De är inte längre ett hot mot andra och de kan inte längre insjukna, säger Izzy Gerstenbluth, chef för epidemi- och forskningsenheten vid hälsomyndigheterna i Curacao, till AP.

28 personer måste dock sitta kvar i karantän ytterligare en tid, bland dem elva passagerare och 17 besättningsmedlemmar.

Fartyget Freewinds tillhör scientologikyrkan och beskrivs av organisationen själva som ett ”religiöst retreat som för scientologer markerar höjdpunkten på deras resa till spirituell frihet”.

Läs mer:

Ny karantän för scientologfartyg efter mässlingsfall

Scientologernas fartyg lämnar hamn efter mässlingsfall