Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

200 migranter stormade stängsel

Närmare 200 personer stormade grindarna till det rakbladsvassa stängslet mellan Marocko och den spanska exklaven Ceuta på måndagen. Minst fyra av dem har fått föras till sjukhus, enligt Röda Korset, efter det farliga men återkommande tilltaget.

– De kom springande genom vid femtiden på morgonen, säger en spansk tjänsteman till AFP om de 187 människorna som stormade den enda afrikanska landgränsen till EU jämte tillika spanska Melilla.

Händelser av precis det här slaget sker sällan, men med så stora samlingar är det svårt för vakterna att hålla dem stången. Desto oftare kommer rapporter om människor och grupper som försöker simma över gränsen till den spanska sidan, gömma sig i något passerande fordon eller klättra över de uppemot sex meter höga och många kilometer långa stängslen i tre lager – förra veckan tog sig 73 personer genom med tänger och hammare  

De självständiga städerna Ceuta och Melilla har en flera hundra år gammal spansk historia, men i modern tid har de mest kommit att förknippas med att vara målet för en stor mängd människor som drömmer om ett bättre liv i Europa. Flera gånger har den gränslösa desperationen fått dödliga konsekvenser, varav den mest dramatiska var hösten 2005 då ett tjugotal personer dödades.

Läs mer: 200 försökte simma till Ceuta

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.