Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

20.000 IS-uniformer beslagtagna i Spanien

00:33. Spaniens inrikesdepartement har gjort ett beslag av 20.000 uniformer i militär stil som var på väg till soldater i islamiska staten och al Nusra Fronten al - Qaidas gren i Syrien .

Spanska myndigheter har beslagtagit 20.000 uniformer som skulle smugglas till terrororganisationen Islamiska staten, IS, och den extremistiska al-Nusrafronten i Syrien. Sju personer har gripits.

Beslaget av uniformerna och annan militär utrustning är en del av ett större tillslag som spansk polis gjorde förra månaden i hamnstäderna Valencia och Algeciras. Uniformerna fanns nedpackade i tre containrar märkta ”second hand-kläder”.

”Innehållet i containrarna med uniformerna var deklarerade som second hand-kläder för att inga misstankar skulle väckas så att sändningen skulle kunna passera tullen utan problem”, skriver spanska inrikesdepartementet i ett pressmeddelande som citeras på tidningen The Guardians nätsajt.

Departementet säger också att de gripnas mål var att ”utrusta och stärka IS” och andra jihadiska grupper, som al-Nusrafronten som är en gren av terrornätverket al-Qaida.

”Med de runt 20.000 uniformerna och den övriga utrustningen skulle man kunnat utrusta en hel armé”, står det i ministeriets meddelande.

En av de sju gripna har haft ett företag som importerar kläder.

Redan när de sju misstänkta greps förra månaden förklarade polisen att ligan försökte sända militär utrustning till IS under förespegling att det var humanitär hjälp, skriver New York Times.

Då sade polisen också att en av de gripna levererade ”militär materiel, pengar, elektronik, vapen och material för tillverkning av sprängmedel” till Syrien och Irak.

Även om utredningen pågått ett par veckor har beslaget av uniformer inte varit känt förrän nu. Fem av de sju gripna är spanska medborgare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.