Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

2012 visar att klimatet fortsätter bli varmare

Skogsbränder i Australien – enligt en ny rapport från Nasa fortsätter temperaturen på jorden att stiga.
Skogsbränder i Australien – enligt en ny rapport från Nasa fortsätter temperaturen på jorden att stiga. Foto: AFP
På tisdagen kom ännu en studie som visar att temperaturen på jorden fortsätter att stiga. Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa skriver att trenden ser ut att fortsätta.

Det är en rapport från Nasas Goddard Institute for Space Studies som publicerades på tisdagen som visar att 2012 blev det nionde varmaste året sedan mätningarna började 1880.

Och med undantag för 1988 så har samtliga nio åren infallet sedan år 2000, skriver Nasa i en pressrelese.

Jordens medeltemperatur under 2012 blev 14,6 grader vilket är 0,6 grader varmare än medelvärdet för 1900-talet. Sedan 1880 har jordens medeltemperatur stigit med 0,8 grader. Enligt FN:s klimatpanel IPCC ökar jordens medeltemperatur med 0,16 grader per årtionde.

I rapporten skriver forskarna att nästa år inte nödvändigtvis måste vara varmare än det föregående "men som ökningen av utsläppen av växthusgaser nu ser ut" förväntar sig forskarna att nästa decennium kommer att vara varmare än de föregående tio åren.

Halterna av koldioxid, den näst vanligast förekommande växthusgasen efter vattenånga, har ökat från 285 miljondelar 1880 till 316 miljondelar 1960 och till 390 miljondelar i dag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.