Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 03:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/21-aring-skots-ihjal-nar-han-forsokte-avvapna-skolskytt/

Världen

21-åring sköts ihjäl när han försökte avväpna skolskytt

Bild 1 av 2 En polisman tar ned avspärrningstejp.
Foto: Sean Rayford/AFP
Bild 2 av 2 En 22-årig man misstänks för att ha mördat två personer på universitetet i North Carolina i USA.
Foto: Logan Cyrus/AFP

21-årige Riley Howell sköts till döds när han försökte avväpna en annan elev som öppnat eld inne i ett klassrum på tisdagen. I dag hyllas 21-åringen av polisen:

– Hans offer räddade liv, säger polischefen Kerr Putney.

Rätta artikel

Det var strax före klockan 18 lokal tid på tisdagen som en 22-årig elev drog fram en pistol och började skjuta i ett klassrum på University of North Carolina i Charlotte i USA. Då hade 22-åringen suttit tyst i klassrummet i minst tio minuter enligt ögonvittnen som talat med CBS News.

– Helt plötsligt och utan förvarning, ingen ropade, ingen. Då började skotten ljuda och det blev fullständig panik, berättar Tristan Field som befann sig i klassrummet.

Panik utbröt när de omkring 50 eleverna försökte rädda sig ut genom dörren. En stol som fallit framför den gjorde att flera ramlade och på så sätt hindrade andra.

Men en av eleverna, 21-årige Riley Howell, sprang inte utan försökte istället ta vapnet från 22-åringen, säger polisen.

Men han lyckades inte utan sköts till döds:

– Han såg precis vad som hände, gjorde precis vad vi tränar folk att göra. Antingen ska du springa därifrån, gömma och skydda dig, eller också ta upp kampen med angripare. Howell hade ingen plats att springa och gömma sig på, så han gjorde det sista, sa polischefen Kerr Putney vid en presskonferens på tisdagen.

– Hade det inte varit för hans insats så hade gärningsmannen kanske inte kunnat avväpnas. Tyvärr gav han sitt liv. Men hans offer räddade andra.

Riley Howell beskrivs som en empatisk och engagerad ung man av vänner:

– Han var fantastisk. Och att det var han som gjorde det han gjorde är fullkomligt logiskt, säger hans vän Lucas Tate till Citizen Times.

En 22-årige man misstänks nu för att ha mördat Howell och en annan 19-årig student och att ha skottskadat fyra andra. Något motiv till varför 22-åringen öppnade eld har polisen ännu inte gett.