Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-14 00:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/23-aring-misstankt-for-inblandning-i-lastbilstragedin/

Världen

Polisen: Alla som dog i lastbilen är sannolikt från Vietnam

Bild 1 av 2 Polis undersöker lastbilen efter att 39 migranter hittats döda.
Foto: Ben Stansall/AFP
Bild 2 av 2 Premiärminister Boris Johnson skriver i en kondoleansbok.
Foto: Stefan Rousseau/AFP

Brittiska polisen bedömer att samtliga 39 döda i lastbilstragedin utanför London är vietnameser. Essexpolisen har kontakt med flera familjer i Vietnam och tror sig ha hittat anhöriga till några av offren.

På fredagen delgavs ytterligare en man missanke om dråp och människosmuggling

En 23-årig man från Nordirland anklagas för 39 fall av dråp och människosmuggling. Enligt polisen var det han som förde containern till hamnen i belgiska Zeebrugge förra veckan. 23-åringen delgavs formellt misstankarna i en domstol i Dublin på fredagsmorgonen. 

Brittisk polis gick på fredagen också ut med namn och bild på två bröder från Nordirland, 34 och 40 år gamla. Också här gäller misstankarna dråp och människosmuggling. Männen uppmanas att omgående överlämna sig till polisen.

Tidigare har fem personer från Nordirland gripits och förhörts. Tre har släppts mot borgen. I måndags häktades en 25-årig man för dråp. Han hämtade kylcontainern i hamnen Purfleet i Storbritannien, efter båtresan från Belgien. Enligt åklagaren är mannen en del av ett globalt nätverk av människosmugglare som för migranter till Storbritannien. 

Migranterna hittades döda den 23 oktober, när lastbilen stod parkerad i ett industriområde i Grays utanför London. Flera europeiska länder är inblandade i den omfattande polisutredningen .

Brittisk polis samarbetar med kollegor i Vietnam och tror sig nu ha hittat anhöriga till några av de döda.

”Vi har direkt kontakt med ett antal familjer i Vietnam” skriver poliskommissarien Tim Smith på Twitter, och menar att det har ett resultat.

Först trodde polisen att alla migranterna som hittades döda i containerns kylutrymme var kinesiska medborgare. Nu drar utredarna slutsatsen att samtliga kommer från Vietnam. 

https://twitter.com/EssexPoliceUK/status/1190349579658711041

Enligt polisen fanns det ”mycket, mycket få” identitetshandlingar i lastbilen och identifieringsarbetet kommer att ta lång tid. 

De vietnameser som anmälts saknade kommer från de fattiga distrikten Nghe An och Ha Tinh norr om Hanoi. Enligt den katolske prästen Anthony Dang Huu Nam väntar många familjer desperat på besked.

– Jag vet att 100 personer mellan 15 och 45 år har åkt härifrån i jakten på ett bättre liv, säger han till BBC. 

Brittisk polis utreder också uppgifter om att lastbilen där de 39 döda hittades ingick i en konvoj med tre bilar och mer än 100 migranter från Vietnam.

Vietnamns premiärminister Nguyen Xuan Phuc har beordrat en utredning om människosmuggling med kopplingar till landet. Två personer som misstänks för inblandning har gripits, rapporterar AP.