Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 15:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/25-doda-i-attack-mot-sikhiskt-tempel-i-afghanistan/

Världen

25 döda i attack mot sikhiskt tempel i Afghanistan

Afghansk säkerhespersonal vid templet som attackerades på onsdagen.
Afghansk säkerhespersonal vid templet som attackerades på onsdagen. Foto: STR

Minst 25 människor dödades i en attack mot ett sikhiskt tempel i Kabul på onsdagen.

Gärningsmännen belägrade byggnaden i flera timmar innan de dödades av afghanska säkerhetsstyrkor.

Belägringen av det sikhiska templet pågick i timmar innan afghanska säkerhetsstyrkor sköt ihjäl gärningsmännen. Utöver de dödade har åtta personer skadats. 

En av de skadade berättar för AP att han tog skydd efter att ha hört pistolskott, och sedan hörde explosioner. Han blev själv skadad när taket började rasa in.

Parlamentsledamoten Narinda Singh Kalsa, som är sikh, berättar för Reuters att attacken utfördes under ett bönetillfälle då många befann sig i templet och på gården utanför.

Terrorgruppen IS har i sina egna propagandakanaler tagit på sig dådet, skriver al-Jazira med hänvisning till antiterrororganisationen SITE Intelligence group.

Sikher i Afghanistan har länge uppgett att de trakasseras och diskrimineras av landets muslimska befolkning. 2018 utsattes sikher i staden Jalalabad för ett självmordsdåd. Under Talibanstyret på 1990-talet togs det fram en lag som tvingade sikher att identifiera sig genom att bära gula armband, men lagen kom aldrig att tillämpas. Under de senaste åren har ett stort antal afghanska sikher och hinduer sökt asyl i Indien.

Afghanistan befinner sig just nu i politiskt maktvakuum sedan sittande presidenten Ashraf Ghani och hans rival Abdullah Abdullah båda utropat sig till president efter ett omstritt val. Regeringens förhandlingar med talibanerna har därför stannat av. Talibanerna skrev för omkring en månad sedan under ett avtal med USA som var tänkt att peka ut vägen mot fredsförhandlingar mellan extremisterna och Afghanistans politiska ledning.

På grund av osäkerheten kring vilka som är talibanernas förhandlingsmotpart har den processen stannat av. USA:s utrikesminister Mike Pompeo besökte i tisdags Kabul för att medla mellan Ashraf Ghani och Abdullah Abdullah.