Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 10:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/27-miljoner-sydafrikaner-gar-till-val/

Världen

27 miljoner sydafrikaner går till val

Bild 1 av 4 President Cyril Ramaphosa.
Foto: Erik Esbjörnsson
Bild 2 av 4 Thulile Langa röstar på Carter-skolan i Alexandra, Johannesburg.
Foto: Erik Esbjörnsson
Bild 3 av 4 I stadsdelen Sandton bor människor som har bland de högsta inkomsterna i landet.
Foto: Erik Esbjörnsson
Bild 4 av 4 Polisen i Alexandra hade en lugn dag på jobbet.
Foto: Erik Esbjörnsson

Valet i Sydafrika är igång. Uppemot 27 miljoner väljare går till vallokalerna i det sjätte valet sedan demokratin infördes för 25 år sedan. President Cyril Ramaphosa röstade vid lunchtid och bad om ursäkt för ANC:s vanstyre vid en spontan pressträff efteråt.  

Rätta artikel

Gatorna ligger öde och köerna ringlar något kortare än vanligt till vallokalerna i Sydafrika som i dag utser ett nytt parlament – som sedan ska enas om en president som ska styra landet under de kommande fem åren. Mycket pekar mot att regeringspartiet ANC behåller sin majoritet i parlamentet men inom partiet pågår en separat kamp som kräver ett starkt resultat av president Cyril Ramaphosa. 

I stadsdelen Alexandra i Johannesburg hade Thulile Langa köat sedan 03:40 på morgonen när vallokalen i Carter-skolan till slut öppnade strax efter sjusnåret. 

– Jag var först på plats och lite rädd för jag ville inte stå ensam ute på gatan, säger Langa som klätt sig i en grön jacka med gula fransar på koftan och svarta byxor – regeringspartiets färger. 

Thulile Langa, i grönt till höger, var först i kön. Foto: Erik Esbjörnsson

Det ser ut som om du kommer rösta på ANC? 

– Jag gillar färgerna! Hur jag röstar är min hemlighet, säger hon och skrattar. 

För att fem minuter senare lägga till:

– Det blev ANC igen. Det var de som kämpade för att vi skulle få den här rättigheten, säger Langa. 

Alexandra, i folkmun Alex, är ett av de fattigaste kvarteren i Johannesburg. Området är hårt ansatt av kriminalitet och droghandel och arbetslösheten är utbredd. Men Thulile Langa menar att det ändå har blivit så mycket bättre under de senaste åren och för henne är vänsterradikala EFF, uppstickarpartiet som väntas ta tio procent av rösterna i årets val, inte ett alternativ även om de vuxit sig starka bland yngre väljare i området. 

– Jag vet inget om dem, de har bara en politiker (ledaren Julius Malema, reds anm) och det är ett parti för de unga. Jag röstar ANC för det är tack vare dem som jag har ett jobb, säger Langa. 

Thulile Langas finger markeras efter att hon bockats av i röstlängden. Foto: Erik Esbjörnsson

Läs mer: Sydafrikanerna vill rösta men saknar alternativ

Hon var tidigare hembiträde åt en australiensisk familj men blev uppsagd när de flyttade hem och nu jobbar hon på ett lokalt sjukhus som städerska. 

På få ställen är inkomstklyftorna i Sydafrika – de största (rapporterade) i världen – så visuellt påtagliga som mellan ”Alex” och Sandton. Den senare stadsdelen är det ekonomiska navet inte bara i landet utan även på kontinenten och på andra sidan dalen reser sig skyskraporna, bokstavligt talat mot molnen denna mulna höstdag. 

Läs mer: Vänsterpopulister på frammarsch i Sydafrikas val 

Kön ringlade lång i stadsdelen Alexandra i Johannesburg på onsdagsmorgonen. Foto: Erik Esbjörnsson

Afrikas högsta hus håller på att färdigställas och i skuggan av skrapan köade människor ur en helt annan inkomstklass vid den lokala brandstationen. En vit kvinna hotade att rapportera den lokala representanten för valkommissionen IEC för att hon inte fick rösta med sitt pass. Endast id-handlingar av nyare snitt accepteras då skanners används för att bocka av väljarna vid ingången till vallokalerna. 

Vid utgången väntade Ryan De Jonge och Ashley Horwitz på att deras hembiträde Deborah Nyoako skulle bli klar i röstbåset och underhöll hennes tvååriga son Lethabo. 

– Han kommer inte få rösta förrän om 16 år, säger De Jonge. 

Vilken kommer vara den viktigaste valfrågan när han blir gammal? 

– Jobben. 

Ashley Horwitz och Ryan De Jonge har just röstat och leker med tvååriga Lethabo som är son till deras hushållerska Deborah Nyoako. Foto: Erik Esbjörnsson

Jobb, jobb, jobb – det är en och samma fråga som enar alla sydafrikaner. Det råder närmast total konsensus om att jobbskapandet är landets viktigaste utmaning. Men hur denna ska lösas är det stor oenighet kring. Liberalkonservativa oppositionspartiet Democratic Alliance, DA, hävdar att de är bättre lämpade att dra igång tillväxten medan EFF på vänsterkanten lovar fler arbetstillfällen genom nationalisering av mark och bolag. I mitten slits det väldiga ANC i två riktningar. President Cyril Ramaphosa har skapat en image av att vara näringslivets vän och en man som kan ekonomi, men i partiet drar många av de mest seniora politikerna i andra riktningen. 

Läs mer: Tiden på väg att rinna ut för ANC 

Ryan De Jonge lade sin röst på DA medan partnern Ashley Horwitz, som jobbar i investmentbranschen, röstade på ANC. 

– Sydafrika kan inte styras av en koalition för då kommer ANC att driva för långt till vänster. De har dessutom interna politiska utmaningar som de måste lösa och det gäller att ge Ramaphosa ett starkt mandat för att ta itu med ANC:s egna problem, säger Horwitz. 

Vallokalerna är öppna till klockan 21 på onsdagskvällen och resultaten väntas börja komma in under torsdagseftermiddagen.

Valet väntas vinnas av ANC – men hur stor segermarginalen blir kan avgöra president Ramaphosas framtid som partiledare. Foto: Erik Esbjörnsson

För president Cyril Ramaphosa är valet ett ödesval. ANC lär säkra segern men för att han ska han mandat att driva ut rötan i det egna partiet kan inte tappet mot företrädaren Jacob Zums senaste resultat bli för stort. 2014 fick ANC 62 procent – nu väntas de hamna kring 55 procent även om enskilda opinionsundersökningar varnat för den stora skrällen: att ANC kan hamna under 50-procentsstrecket och tvingas in i en koalition. 

Efter att Ramaphosa röstat, kringgärdad av ett enormt medieuppbåd i södra Soweto, tog han till orda och använde ordet ”förtroende” vid upprepade tillfällen i ett kort anförande. Sedan bad han om ursäkt för de senaste årens vanstyre. 

– Vi började driva för långt från det mandat som folket gett oss. Korruption kom i vägen. Svågerpolitik kom i vägen. Vi fokuserade inte på vårt folk. Vi vet om våra misstag och vi är ledsna för dem, sade Ramaphosa.