Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

29 dödade när al-Qaida angrep hotell i Burkina Faso

Foto: AP

Minst 29 människor dog och 30 skadades i attacken mot ett hotell och en restaurang i Burkina Faso. Samtidigt kidnappades ett australiskt par i landet. Hotellattacken, som inleddes på fredagskvällen, är den andra på kort tid i regionen som utförts av extremiströrelsen al-Qaida.

– Det här har karaktären av ett dåd som ska skapa osäkerhet i regionen som helhet, säger Jesper Bjarnesen, forskare vid Nordiska Afrikainstitutet.

Angreppet i huvudstaden Ouagadougou började med att en eller två bilbomber detonerades. Därefter stormade flera jihadister en restaurang och lyxhotellet Splendid, där över hundra personer togs som gisslan.

Samtidigt kidnappades ett australiskt par i norra delen av landet. En talesperson för islamistgruppen Ansar Dine i Mali sade till AFP att paret hålls av jihadister från den al-Qaidaanknutna gruppen ”Saharas emirat”. Det är oklart om bortförandet kan kopplas till angreppet i huvudstaden.

Salif Ouedraogo, som bor i närheten av hotellet, blev vittne till attacken från sin balkong.

– Jag såg människor som sköt. Därför lade jag mig snabbt på magen på golvet, säger han till tidningen New York Times.

Minst 29 personer dödades och 30 skadades i attacken, säger säkerhetsminister Simon Compaoré på kvällen. Inga svenskar finns bland offren, uppger svenska UD.

När säkerhetsstyrkor stormade hotellet på morgonen lyckades de frita omkring 150 personer från 18 olika länder. Vid lunchtid var dramat över – då hade fyra angripare, varav två var kvinnor, dödats.

Extremistorganisationen al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) har tagit på sig dådet.

Attacken följer samma mönster som i november i fjol då Aqim genomförde ett attentat mot hotell Radisson Blu i Malis huvudstad Bamako. Då tog angriparna omkring 170 personer som gisslan och ett 30-tal dödades när gisslantagarnas tillhåll stormades.

Jesper Bjarnesen tror att al-Qaidas syfte med dådet i Burkina Faso är att visa att man har resurserna att utföra ett attentat av det här slaget.

– Jag anser inte att den här attacken är riktad specifikt mot Burkina Faso. Nästa attack kan bli i Niger eller i andra länder i regionen.

Burkina Faso har varit relativt förskonat från extremistiskt våld. Men i november greps 13 personer misstänkta för att ha planerat en storskalig terrorattack, och material för bombtillverkning beslagtogs.

Frankrikes president François Hollande fördömer i hårda ordalag attacken och lovar i ett uttalande sitt fulla stöd till presidenten Roch Marc Christian Kabore.

Attacken mot hotell Splendid

Minst en bilbomb exploderade enligt vittnen utanför det fyrstjärniga hotellet Splendid i centrala Ouagadougou klockan 19.30, lokal tid, på fredagen. Hotellet används ofta av FN- och regeringstjänstemän och journalister.
Innan angriparna stormade byggnaden och tog gisslan attackerade de även Cappuccino, en restaurang nära hotellet. Ytterligare ett hotell uppgavs vara under attack på morgonen.
Minst 27 människor dödades och 33 skadades i angreppen.
På lördagsmorgonen meddelade Frankrikes ambassadör i Burkina Faso att 150 personer som hållits som gisslan fritagits.
al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) har tagit på sig attacken. Gruppen låg även bakom angreppet och gisslantagandet på ett lyxhotell i Mali i höstas. Då dödades 22 människor, bland dem två gärningsmän.
Burkina Faso höll nyligen presidentval, det första efter en kupp förra året. Den av militären störtade presidenten Blaise Compaoré hade då styrt landet i 27 år.

Källor: AFP, Reuters, BBC News

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.