Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 20:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/30-ar-efter-stormningen-pusslar-experter-ihop-sparen-efter-stasi/

Världen

30 år efter stormningen pusslar experter ihop spåren efter Stasi

Bild 1 av 2 Stasihögkvarteret demolerat efter stormningen.
Foto: Adn
Bild 2 av 2 DDR-medborgare inne i Stasis högkvarter efter stormningen.
Foto: Jockel Finck/Scanpix

BERLIN. 30 år efter Berlinmurens fall forsätter experterna att pussla ihop spåren efter Östtysklands hemliga polis, Stasi. När Carlo Jordan och tusentals arga DDR-medborgare stormade Stasihögkvarteret hade miljontals dokument förstörts.  

Veckorna efter Berlinmurens fall pågick en febril aktivitet på Stasihögkvarteret i Östberlin. Medarbetare förstörde frenetiskt dokument som bevisade den hemliga polisens illegala verksamhet. När dokumentförstörarna lade av rev de sönder akterna för hand. 

Men på eftermiddagen den 15 januari 1990 strömmade tusentals människor mot betongmurarna som omgärdade den 22 hektar stora spioncentralen. 

Solen hade nyss gått ner när de första talkörerna hördes: 

– Ut med Stasi! Ut med Stasi! skanderade den växande folkmassan. 

I fyrtio år hade de lika mytomspunna som fruktade kvarteren varit ointagliga. Inifrån borgen av brun betong styrdes den östtyska övervakningsapparaten och där hade officerarna som låtit fängsla och tortera regimkritiker sina kontor. I underjordiska arkiv förvarades miljoner akter med hemligt insamlad information om medborgarna. 

Bild 1 av 2 Carlo Jordan övervakades ständigt av Stasi och satt flera gånger i häkte på grund av sin regimkritik.
Foto: Lina Lund
Bild 2 av 2 Carlo Jordan kort före Berlinmurens fall 1989.
Foto: Privat

Det som sedan utspelade sig under kvällen och natten markerar en milstolpe i revolutionen som ledde fram till Tysklands återförening på hösten samma år. 

Läs mer: Han jobbade åt Stasi – de gjorde motstånd och hamnade i fängelse

Två månader tidigare hade Berlinmuren öppnats och Stasichefen Erich Mielke satts i häkte. Uppretade medborgarrättsaktivister hade under vintern ockuperat lokala Stasikontor i städer som Erfurt, Schwerin och Leipzig. Men huvudcentralen i Berlin, själva symbolen för DDR-regimens förtryck, stod ännu orörd.  

Den då 38-årige miljöaktivisten Carlo Jordan hade länge drömt om att ta sig in den hemliga polisens innersta rum. Som en av nyckelpersonerna inom den regimkritiska rörelsen i DDR hade han varit ständigt övervakad av den hemliga polisen och suttit i häkte flera gånger, bland annat efter att ha protesterat mot valfusk. Nu ville han rädda akterna från att förstöras. 

Bild 1 av 2 Carlo Jordan var med när Stasihögkvarteret i Berlin stormades för 30 år sedan. ”Ett minne jag aldrig vill glömma”, säger han.
Foto: Lina Lund
Bild 2 av 2 Carlo Jordan var med när Stasihögkvarteret i Berlin stormades för 30 år sedan. ”Ett minne jag aldrig vill glömma”, säger han.
Foto: Lina Lund / DN

Allt eftersom fler människor hade samlats utanför murarna och krävt att bli insläppta blev hans dröm verklighet. Plötsligt gled porten upp och som på en given signal stormade tusentals demonstranter byggnaden. 

– Plötsligt stod jag bara där på Stasitopparnas nedsläckta kontor. Det är ett minne jag aldrig vill glömma, säger Carlo Jordan. 

Vi ses i lägenheten i östra Berlin där väggarna pryds av DDR-måleri och fotografier som visar proteströrelsen i Östtyskland. Själv ser han nästan likadan ut som på bilderna som togs för 30 år sedan, i yvigt skägg och runda glasögon. 

När stormningen var ett faktum hade Stasimedarbetarna redan skickats hem och deras vapen låsts in. Demonstranterna rev sönder porträtt av Östtysklands tidigare ledare Erich Honecker, bröt sig in i kassaskåp och slog sönder bord och stolar.

– Men det är ganska fantastiskt att ingen blev skjuten eller skadad, säger han. 

Efter de dramatiska händelserna avvecklades myndigheten och de sista medarbetarna fick sparken. I dag har delar av den gamla spioncentralen gjorts om till museum och forskningscentrum om DDR-diktaturen. Efter långa diskussioner öppnades arkiven, och hittills har fler än tre miljoner tyskar begärt ut sina akter.

En av de som arbetar med att återställa Statis förstörda dokument försöker pussla ihop de många bitarna. Foto: A3591 Peter Roggenthin/Scanpix

Än i dag arbetar experter med att pussla ihop de pappersremsor som Stasi-medarbetarna lämnade efter sig i bruna pappsäckar. Hittills har fler än 1,5 miljoner akter rekonstruerats, motsvarande 500 säckar. Ytterligare 15.500 återåterstår. Pusslet är långt ifrån klart.