Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

30 civila dödade i Afghanistan

Beväpnade personer har dödat 30 civila i provinsen Ghor i centrala Afghanistan, enligt lokala myndigheter. Gärningsmännen misstänks ha kopplingar till terrorgruppen Islamiska staten (IS).

– Afghansk polis dödade en Daesh-befälhavare i Ghorprovinsen i samband med en insats i går (tisdag). Daeshkrigare förde bort omkring 30 civila från en plats nära provinshuvudstaden och sköt dem alla som hämnd, säger guvernörens talesperson Abdul Hai Khatibi, syftande på IS.

Massakern inträffade i närheten av Firoz Koh, huvudstad i Ghor. Många av de döda är herdar, enligt guvernören. Bland offren finns även barn.

– Deras döda kroppar hittades av lokalbefolkningen, säger guvernören Nasir Khazeh till AFP.

IS, som kontrollerar landområden i Syrien och Irak, har inte tagit på sig attacken. Rörelsen är aktiv även i Afghanistan, men provinsen Ghor är inte känd som ett starkt IS-fäste. Tidigare har IS främst genomfört dåd i Nangarharprovinsen i östra delarna av landet, där gruppen är ökänd för sin brutalitet och sina halshuggningar.

Talibanrörelsen, som är betydligt mäktigare än IS i Afghanistan, har inte kommenterat dådet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.