Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

30 miljoner lever i slaveri

Nästan 30 miljoner människor i världen lever i modernt slaveri, enligt en ny rapport. Sverige hamnar på plats 150 av 162 länder i rapporten.

Indien är det land i världen där flest människor - 14 miljoner - lever i slaveri. Men i förhållande till befolkningens storlek är problemet störst i Mauretanien.

Det är australiska Walk Free Foundation som står bakom rapporten "Global Slavery Index". Definitionen av slaveri inkluderar bland annat tvångsarbete, tvångsäktenskap, trafficking och skuldslaveri.

Enligt Walk Free Foundation är det 29,8 miljoner människor i världen som lever i modernt slaveri. FN-organet ILO räknar med att 21 miljoner är utsatta för tvångsarbete.
Organisationen hoppas att rapporten ska öppna världens och regeringars ögon för ett "dolt brott".

– Många regeringar vill nog inte lyssna på vad vi säger. Men vi är öppna för samarbete med länder som vill ha förändring, säger Walk Free Foundatuons chef Nick Grono till nyhetsbyrån AFP.

Indien, Kina., Pakistan, Nigeria och Etiopien är länderna där det finns flest människor som lever under slavliknande förhållanden. Men tar man hänsyn till folkmängd är det i Mauretanien, Haiti, Pakistan, Indien och Nepal som situationen är värst.

Walk Free Foundation är en ny stiftelse, med säte i Perth i Australien, som grundats av gruvmagnaten och filantropen Andrew Forrest. Organisationen har stöd av bland andra USA:s förra utrikesminister Hillary Clinton, den tidigare brittiske premiärministern Tony Blair och Microsoftgrundare Bill Gates.

Årets rapport är den första, men Walk Free Foundation ska i fortsättningen publicer ett årligt "slaveriindex".

Sverige kommer, tillsammans med flera andra länder, på en delad 150:e plats bland de 162 länderna i sammanställningen. Enligt indexet finns det mellan 1 200 och 1 300 människor som lever under slavliknande förhållanden i Sverige. Rapporten skriver bland annat om säsongsarbetande bärplockare, sextrafficking och påtvingat tjuveri och tiggeri.

Länder med flest slavarbetare:

1. Indien.
2 Kina.
3. Pakistan.
4. Nigeria.
5. Etiopien.
6. Ryssland.
7. Thailand.
8. Demokratiska Republiken Kongo.
9. Burma.
10. Bangladesh.

Länder med flest slavar i förhållande till folkmängden:

1. Mauritanien.
2. Haiti.
3. Pakistan.
4. Indien.
5. Nepal.
6. Moldavien.
7. Benin.
8. Elfenbenskusten.
9. Gambia.
10. Gabon

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.