Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 01:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/30-skjutna-pa-3-timmar-i-chicago-under-ovanligt-blodig-helg/

VÄRLDEN

30 skjutna på tre timmar i Chicago under ovanligt blodig helg

44 personer skadades i skjutningar i Chicago, under en ovanligt våldsam söndag.
Foto: Joshua Lott/Getty/AFP/TT

Mellan midnatt och klockan tre på söndagen sköts 30 personer i Chicago. Totalt sköts över 60 personer mellan fredagseftermiddagen och söndagskvällen, rapporterar flera medier.

Det är uppgifter från polisen som berättar om en ovanligt blodig helg i Chicago, i delstaten Illinois i USA.

Den våldsammaste tiden var tre timmar under natten till söndag, då 30 personer sköts. Av dessa var den stora majoriteten offer för fem masskjutningar, med tre offer eller fler.

– Chicago har upplevt en våldsam natt. Några av fallen var riktade mot och kopplade till gängkonflikter, sa Fred Waller på Chicagopolisen under söndagseftermiddagen, enligt CNN.

Minst 13 av helgens offer är barn i tonåren, enligt Chicago Sun Times. En 17-årig flicka är en av de avlidna. Hon sköts i ansiktet på öppen gata och förklarades död på platsen.

Läs mer: Försäljningen av de vapen som används vid masskjutningar ökar efter dåden

Den enskilda händelsen med flest offer skedde strax innan klockan 01.00, natten till söndag. Åtta personer, mellan 14 och 35 år gamla, attackerades av flera män på en gård.

Förutom den ovanligt blodiga söndagen skedde 15 skjutningar på lördagen och sex skjutningar på fredagen. Uppgifterna om hur många som avlidigt går isär, men under söndagen ska det röra sig om fem döda, enligt CNN.

Läs mer: Över 500 dödade i Chicago

Chicago, med omkring 2,7 miljoner invånare, har länge varit speciellt utsatt för skjutningar. Hittills under 2018 har 339 personer dödats och av dessa har 285 skjutits till döds, enligt Business Insider.

Maj i år var den femtonde månaden då våldet legat på en lägre nivå en vanligt. Mellan januari och maj var både antalet mord och skjutningar 21 procent färre än samma tid förra året.

Läs mer: Kriminologen: Det går att bryta gängens makt

Under sommarmånaderna har våldet eskalerat. Måndagen den 25 juni var ytterligare en extraordinär dag, då totalt 21 personer sköts varav två dödades.