Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 18:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/32-arig-is-sympatisor-skyldig-till-terrorplaner-i-kopenhamn/

Världen

32-årig IS-sympatisör skyldig till terrorplaner i Köpenhamn

Moyed al-Zoebi under rättegången i Malmö tingsrätt. Han friades för attentatet mot en moské. Foto: Björn Lindgren/TT

KÖPENHAMN. Han friades från bombattentatet mot en shiamuslimsk moské i Malmö. Nu fälls den 32-årige IS-sympatisören Moyed al-Zoebi för att ha planerat ett annat attentat där slumpvis utvalda Köpenhamnsbor skulle dödas med köksknivar och hemmagjorda bomber. 

Rätta artikel

Enligt Köpenhamns domstol är det ställt bortom allt rimligt tvivel – den före detta malmöbon Moyed al-Zoebi planerade att utföra ett terrordåd i Köpenhamn den 19 november 2016.

Den aktuella dagen reste al-Zoebi till Köpenhamn från en ort i norra Skåne. Själv har han sagt att han hamnade i Köpenhamn av misstag, efter att ha ha hoppat på fel tåg två gånger. 

Rätten går å sin sida på åklagarens linje. Anledningen till att han befann sig i Köpenhamn var att han skulle möta sin kumpan, 21-årige Dieab Khadigah, på Köpenhamns järnvägsstation. 

Tillsammans skulle de sedan utföra ett terrorbrott där slumpvis utvalda Köpenhamnsbor skulle lemlästas med långa köksknivar och hemmagjorda bomber. Det är bara det att kumpanen, som kom resande från ett asylcenter i Tyskland, stoppades vid den danska gränsen. 

I hans ryggsäck påträffades bland annat 17.000 tändstickor Dessa skulle användas till att tillverka bomberna, enligt ett recept som hittats i Moyed al-Zoebis telefon. 

– Den tilltalade var i november 2016 IS-sympatisör och förberedd på att begå jihad. Han hade riktat in sig på att bli martyr, förklarade domaren Henriette Sartvin när hon läste upp rättens beslut under torsdagsförmiddagen. 

Under tiden satt al-Zoebi, som en stund tidigare trätt in i rättssalen och glatt hälsat på alla, böjd med pannan lutad mot bordet framför sig. Han har hela tiden nekat till brott och detta var uppenbart inte vad han hade tänkt sig.

Al-Zoebi har tidigare åtalats för terrorbrott efter efter ett brandbombsattentat i en shiamuslimsk bönelokal i Malmö. Där gick han fri – samtidigt som tingsrätten fastslog att han uppenbart sympatiserade med IS. Vilket straff al-Zoebi döms till meddelas först den 20 maj.

Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, har suttit med vid flera danska terrorrättegångar. Han tror att domen landar på mellan sju och tio års fängelse.

– Det är nog ingen vild gissning att den landar där någonstans. Fallet är så konkret, det är individer med vapen, medhjälparen har dömts till sex års fängelse i Tyskland. Danskarna har också bra rutiner i rättsapparaten kring den här typen av mål - terrorhoten har duggat tätt över landet, både domare och åklagare kan processen.

Magnus Ranstorp tror att al-Zoebi kommer att bli ett svenskt ”säkerhetsproblem” framöver.

– Efter avtjänat fängelsestraff kommer han sannolikt att utvisas på livstid. Den utvisningen går till Sverige eftersom han har permanent uppehållstillstånd här. Till hemlandet Syrien kan man inte utvisa honom, och det innebär att han blir ett säkerhetsproblem för Sverige, säger han och fortsätter:

– Men jag tror definitivt att hans status i Sverige kommer att påverkas, när det gäller möjligheterna att få svenskt medborgarskap. Även om han friades i det svenska målet ansåg Säkerhetspolisen honom som så pass farlig att han fick anmälningsplikt. Nu har han dessutom dömts för terrorbrott, det lär inte göra situationen enklare för honom.

Magnus Ranstorp satt bland annat med vid rättegången mot de fyra terrorister som 2010 planerade en attack mot de danska tidningsredaktionerna Politiken och Jyllands-Posten. Samtliga fyra hade koppling till Sverige och efter att ha dömts till tolv års fängelse ansökte samtliga om att få överföras till Sverige.

– Det kommer sannolikt även ske i det här fallet, säger Magnus Ranstorp.

Läs mer: Terroråtalad riskerar livstidsdom i ”tändsticksfallet”

Läs mer: Terroråtalad från Malmö nekar till brott