Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

33 syriska militärer har flytt till Turkiet

De 33 personerna som flytt från armén befinner sig i ett flyktingläger i Hatay i Turkiet.
De 33 personerna som flytt från armén befinner sig i ett flyktingläger i Hatay i Turkiet. Foto: Selcan Hacaoglu/Ap
Över trettio personer från den syriska armén har flytt till Turkiet tillsammans med sina familjer, rapporterar turkisk media.

Flykten över gränsen skedde under natten till måndagen. 33 personer flydde tillsammans med sina familjer och befinner sig nu i ett flyktingläger i södra Hatayprovinsen på den turkiska sidan, skriver bland annat CCN.

Tidigare har tusentals personer från den syriska armén lyckats ta sig över gränsen, men det här är en ovanligt stor grupp personer från militären som lyckats fly samtidigt.

Många av dem som har flytt tidigare har varit vanliga soldater. Men under de senaste dagarna har även rapporter om personer med högre positioner inom armén som väljer att fly. I gruppen som flydde under natten till måndagen finns både en general och två överstar.

Flykten skedde bara dagar efter att Syrien sköt ner ett turkiskt plan som gått in på syriskt vatten, något som har försämrat relationen mellan länderna. En relation som redan hade naggats i kanten bland annat efter att syrisk militär sköt över gränsen mot ett flyktingläger i Turkiet i april.

Enligt nyhetsbyrån Anadolu har nu 33.000 personer flytt från Syrien till Turkiet sedan konflikten startade i landet i mars förra året. Ungefär 15.000 personer har dödats under samma period, enligt Londonbaserade Syrian Observatory for Human Rights.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.