Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

35 världsledare avlyssnades

35 av världens ledare har avlyssnats av USA och dess underrättelseorganisation NSA. Det skriver tidningen The Guardian.

Samtidigt som uppgifterna om att NSA, National Security Agency, ska ha avlyssnat den tyska förbundskanslern Angela Merkel diskuterades inom EU på torsdagen, kommer nya uppgifter som visar att avlyssningen kan ha varit betydligt större.

Det är den brittiska tidningen The Guardian som med hjälp av läckta dokument från Edward Snowden hävdar att minst 200 telefonnummer till olika ledare och beslutsfattare runt om i världen har getts till NSA av en annan del inom den amerikanska regeringen.

Enligt ett hemligt dokument, som i delar publiceras av tidningen, ska NSA ha uppmanat högt uppsatta tjänstemän i Vita huset, utrikesdepartementet och försvarshögkvarteret Pentagon att dela med sig av de telefonnummer som de har i sina telefonböcker.

Detta för att NSA sedan ska kunna lägga till numren i den avlyssning som redan pågick.

Andra har försett NSA med liknande uppgifter utan att man har behövt be om dem, står det också i dokumentet enligt The Guardian.

Uppmaningen är daterad den 27 oktober 2006 och har rubriken "Kunder kan hjälpa SID att komma över möjliga objekts telefonnummer". SID är en förkortning av NSA:s signalspaningssektion.

Enligt dokumentet ska en tjänsteman, som inte namnges, ha överlämnat fler än 200 namn och nummer varav 35 till höga ledare runt om i världen. Samtliga ska sedan ha lagts till på den lista med nummer som redan tidigare var satta under avlyssning.

Trots den massiva avlyssningen av dessa nummer ska informationen inte ha gett något av vikt.

Den påstådda avlyssningen av förbundskansler Merkel upptäcktes av tidskriften Der Spiegel som hittade Merkels telefonnummer skrivet på ett amerikanskt dokument, skriver nyhetsbyrån Reuters som fått uppgiften bekräftad av en tysk regeringstjänsteman.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.