Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

37 000 fall av zikasmitta i Colombia

Hälsovårdsmyndigheterna i Colombia har nu registrerat 37.011 fall av det myggburna zikaviruset. En ökning med mer än 5.000 fall på bara en vecka.

Zikaviruset fortsätter sin spridning i Sydamerika och de colombianska hälsomyndigheterna sa på lördagen att man räknar med att fler än 600.000 invånare ska ha drabbats innan årets slut.

De senaste siffrorna som publicerades i dag visade att 6.356 av de 37.011 fallen som hittills upptäckts har drabbat gravida kvinnor, skriver nyhetsbyrån AFP. Just gravida tros löpa en särskild risk då det kan finnas ett samband mellan barn födda med missbildade huvuden och förkrympta hjärnor och smittan.

Brasilien, som är det land i Sydamerika som drabbats hårdast av viruset, har sedan förra året registrerat 1,5 miljoner fall. Landet kämpar nu en kamp mot klockan för att få smittan under kontroll innan det är dags för de Olympiska spelen i Rio de Janeiro i sommar.

På lördagen berättade den spanska vindsurfaren Marina Alabau att hon sannolikt smittades av zika när hon tränade i Brasilien i december. Något som inte kommer att avskräcka henne från att ställa upp i sommarens OS, skriver nyhetsbyrån AP.

I ett försök att stoppa smittspridningen i Brasilien har myndigheterna bland annat satt in 250.000 soldater som sprider information genom att dela ut flygblad om hur man ska skydda sig från myggorna som ligger bakom smittan, skriver Chicago Tribune.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.