Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

39 dog när båt sjönk på Medelhavet

Minst 39 migranter drunknade när deras båt sjönk i Medelhavet på lördagen. En misstänkt människosmugglare har gripits.

Migranterna försökte ta sig från Turkiet till den grekiska ön Lesbos när den 17 meter långa båten sjönk utanför staden Ayvacik i Turkiet. Enligt de turkiska myndigheterna körde båten in i klippor strax efter att den hade lagt ut.

Åtminstone 120 personer befann sig ombord och 39 av dem har konstaterats döda, varav fem barn. 75 personer har räddats ur havet, uppger den turkiska kustbevakningen enligt nyhetsbyrån Dogan.

– Jag är rädd för att antalet kommer att stiga allt eftersom dykare fortsätter sökandet. Lokalinvånare vaknade upp till ljudet av skrikande migranter och vi har hållit på med räddningsarbetet sedan gryningen. Vi har en 80 kilometer lång kust mitt emot Lesbos som är mycket svår att ha under kontroll, säger stadens borgmästare Mehmet Unal Sahin till CNN Türk.

Migranterna kommer från Afghanistan, Syrien och Burma, uppger den turkiska nyhetsbyrån Anatolia. De överlevande fördes till sjukhus med symptom på hypotermi, kraftig nedkylning.

En turkisk man har gripits misstänkt för att vara den människosmugglare som organiserat resan.

Så sent som i onsdags drunknade minst 26 migranter när de försökte ta sig från Turkiet till Grekland över Egeiska havet.

Förra året tog sig över en miljon migranter in i EU. Omkring 3.600 av dem dog eller saknas efter resan över Medelhavet. Hittills i år har 244 av de 55.568 personer som gjort samma resa drunknat, enligt siffror som den internationella migrantorganisationen IOM presenterade i fredags – alltså innan den senaste båtolyckan.

IOM noterar att antalet migranter har ökat kraftigt de senaste åren.”Dagssnittet (av antalet ankomster) motsvarar nästan det totala antalet för månaden januari så sent som för två år sedan”, uppger IOM enligt BBC.

Organisationen skyller dödsfallen på de skoningslösa gäng som ligger bakom flyktingsmugglingen.

– Dödsfallen på den här rutten ökar i en alarmerande takt, säger IOM:s talesperson Joel Millman till CNN.

Nästan tre miljoner flyktingar befinner sig i Turkiet, majoriteten av dem kommer från gränslandet Syrien. Många av dem betalar flyktingsmugglare tusentals dollar för att ta sig över Egeiska havet till Grekland.

I november förra året slöt Turkiet ett avtal med EU om att öka ansträngningarna för att hindra migranter att ta sig in i unionen. I utbyte fick landet 3 miljarder euro, knappt 30 miljarder kronor

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.