Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 00:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/40-doda-i-attack-mot-brollop-i-libyen/

Världen

40 döda i flygattack i Libyen

Minst 42 människor har dödats i en blodig flygattack i sydvästra Libyen. Ytterligare runt 60 personer har skadats, 30 av dem allvarligt.

TT Text

Attacken genomfördes mot ett möte i ett stadshus i Murzuq där över 200 högt uppsatta ämbetsmän samlats, enligt en talesperson för den internationellt erkänd enhetsregeringen, kallad GNA. Nyhetskanalen al-Jazira har tidigare uppgett att det rörde sig om en bröllopsceremoni.

GNA fördömer attacken och anklagar Libyens nationella armé (LNA) och styrkor lojala med krigsherren Khalifa Haftar för att ha utfört attacken.

Dådet kommer bara dagar efter att FN:s särskilda sändebud Ghassan Salame efterlyst vapenvila under den muslimska högtiden id al-adha, rapporterar den spanska nyhetsbyrån EFE. 

Planen var att därefter inleda nya fredsdialoger mellan landets två regeringar – den FN-stödda, internationellt erkända regeringen i Tripoli och den östra regeringen under ledning av Haftar, som stöds av Egypten, Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Frankrike och Ryssland.

Över 1 000 människor har dödats sedan Khalifa Haftar i början av april inledde en militär offensiv mot GNA i landets huvudstad Tripoli. Offensiven inleddes när FN:s generalsekreterare António Guterres var i staden på ett officiellt besök. Runt 100 000 människor har därefter tvingats på flykt enligt EFE.

Ämnen i den här artikeln:

Libyen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt