Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-27 09:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/400-miljoner-indier-riskerar-att-dras-ned-i-fattigdom-under-coronakrisen/

VÄRLDEN

400 miljoner indier riskerar att dras ned i fattigdom under coronakrisen

Bild 1 av 3
Foto: Manjunath Kiran/AFP
Bild 2 av 3
Foto: Arun Sankat/AFP
Bild 3 av 3
Foto: Tauseef Mustafa/AFP

Indien med 1,3 miljarder invånare kommer att vara stängt i ytterligare två veckor för att hejda spridningen av coronaviruset. Samtidigt höjs varningar om att åtgärderna leder till hungersnöd och att 400 miljoner människor riskerar att falla ned i djup fattigdom.

På lördagen kom beskedet att isoleringen av Indien förlängs till slutet av april. Det innebär att de flesta arbetsplatser kommer att hållas stängda och människor som lämnar sina bostäder utan tillåtelse riskerar att attackeras av poliser beväpnade med käppar.

När premiärminister Narendra Modi den 24 mars satte världens näst folkrikaste land i karantän ledde det till att stora delar av Indiens redan pressade arbetsmarknad kollapsade.

Nio av tio arbetstillfällen finns i den informella sektorn och de hårda restriktionerna ledde till att chaufförer, daglönare på byggen och i fabriker och hushållsarbetare blev av med sin inkomst över en natt. Tiotals miljoner migrantarbetare såg ingen annan lösning än att lämna storstäderna. De började gå mot sina hembyar, ofta sträckor på mer än 25 mil, i 35-gradig hetta.

Enlig en färsk rapport från International Labour Organization, ILO, är de hårda restriktionerna på väg att skapa en humanitär katastrof i Indien. 400 miljoner människor som har livnärt sig inom den informella sektorn riskerar att falla djupare ned i fattigdom. Siffror från Centre For Monitoring Indian Economy visar att arbetslösheten i Indien ökat från drygt 8 procent i mitten av mars till 23 procent.

Parul Sharma.
Foto: Emma Eriksson

Enligt Parul Sharma, människorättsjurist med fokus på Sydasien, kan Indien vara på väg mot undernäring och svält i coronabekämpningens spår.

– Indien har de senaste 20 åren arbetat bort undernäring bland befolkningen. Just nu är dock prognosen att det kommer att finnas en hungernödsproblematik de närmsta fem åren, säger Parul Sharma, som på lördagsmorgonen fick rapporter från flera samarbetsorganisationer i Indien.

När hindunationalisten Narendra Modi aviserade hårda tag mot coronaviruset vände han sig till medelklassen och glömde enligt Parul Sharma bort den fattigaste halvan av befolkningen, som saknar förutsättningar att följa rekommendationerna.

– För Modi består Indien av hinduer av en viss klass och kasttillhörighet. Ur ett socioekonomiskt perspektiv är premiärministerns beslut förhastade. Det finns ingen plan för de hundratals miljoner arbetarna inom den informella sektorn och de mer än 90 miljoner indier som bor i slumområden. Modi glömmer också bort att mer än 200 miljoner människor saknar tillgång till en toalett och rent vatten.

Regeringen i New Delhi har lovat matsubventioner och kontantstöd till de mest utsatta, men enligt uppgifter i indiska medier har hjälpen svårt att nå fram trots att frivilligorganisationer, civilsamhället och staten arbetar tillsammans.

Parul Sharma säger att Indiens väg ur coronakrisen är en satsning på det inhemska jordbruket, som traditionellt är den viktigaste näringen i landet. De senaste årtiondena har enorma ytor med jordbruksmark använts till att bygga fabriker och skapa it-städer. Omställningen har lett till att lantarbetare sökt sig till städerna i jakt på jobb.

– Jordbruket rycktes upp med rötterna för 20 år sedan. Nu kan det finnas en möjlighet att att få tillbaka för 20 år sedan.

Ämnen i artikeln

Indien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt