Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

400 nära dö av svält och sjukdomar i belägrade Madaya

Hjälpkonvoj utanför Madaya.
Hjälpkonvoj utanför Madaya. Foto: Louai Beshara

”Våra barn svälter, våra kroppar skakar”. Fordonskolonnen med nödhjälp som nu nått den belägrade staden Madaya i Syrien möttes av kvinnor, män och barn som skakade av köld och hunger. Över 400 personer är nära att dö och behöver evakueras för att få akut vård, säger FN:s biståndschef.

Madaya i västra Syrien har hållits i ett järngrepp av den syriska armén och Hizbollah, den libanesiska milisen som deltar i kriget på president Bashar al-Assads sida. Staden har varit belägrad sedan början av juli.

Sedan dess har hjälp bara släppts in en enda gång, i oktober förra året.

I går, måndag, släppte regeringssidan, för första gången på tre månader, igenom en hjälpkonvoj med mat, mediciner och andra förnödenheter.

Synen som mötte hjälparbetarna var hjärtskärande.

— Våra barn svälter, våra kroppar skakar, förklarade 27-åriga Ghaitha Assad för nyhetsbyrån AFP.

— Vi har ingen mat, inte ens bröd. Det finns inget vatten, ingen elektricitet, ingen värme. Våra barn gråter nätterna igenom, vi hittar inget att mata dem med.

Sajjad Malik från FN:s flyktingorgan UNHCR berättar så här om vad han sett:

— Massor av barn överallt. Det är hjärtskärande att se så många hungrande människor. Situationen är fruktansvärd. Här finns människor men inget liv. Alla kämpar för att överleva, skrev Malik medan han var på väg att lämna Madaya i sms-meddelanden som UNHCR vidarebefordrat via Facebook:

— Ingen mat, ingen el, ingen värme, ingen medicin. Människor har inte ens energi kvar att klaga, de är bara bittra.

Kylan skär genom märg och ben, skriver Malik:

— Jag har på mig två tröjor och en rock, och jag fryser ändå. Det är svårt att föreställa sig hur människorna här överlever i kylan utan någon uppvärmning.

Invånare har redan tidigare vittnat om hur de under belägringen tvingats äta katter, hundar, gräs, löv och insekter för att överleva.

Samma sak säger nu 17-åriga Hiba Abdel Rahman till AFP:

— Jag har sett en ung man som dödade katter men sade till familjen att det var kaninkött. Människor söker igenom avfall, andra äter gräs.

UNHCR:s Sajjad Malik beskriver hur barn samlar gräs på fält som är minerade. En läkare berättar om ett barn som förlorade båda benen på ett minerat fält.

Enligt Läkare utan gränser har minst 28 personer dött av svält i Madaya sedan i december.

Foto: TTMänniskor i Madaya väntar på hjälpsändningar. Foto: Marwan Ibrahim/TT.

Läget i Madaya är så förtvivlat och dramatiskt att över 400 personer är nära att dö av svält och undernäring. De behöver evakueras för att få akut vård, säger FN:s biståndschef Stephen O'Brien.

Biståndschefen talade med medier efter ett möte i FN:s säkerhetsråd natten till tisdag svensk tid.

— Vi måste försöka få till stånd arrangemang så att dessa människor kan få medicinsk vård så snart som möjligt, annars rirkerar de att dö antingen av undernäring eller av andra medicinska orsaker, sade O'Brien enligt BBC.

Andra diplomater anklagade den syriska regimen för att ha orsakat lidandet.

— Att låta civila hungra är en omänsklig taktik som används av al-Assads regim och dess förbundna, sade de brittiska och franska FN-ambassadörerna i ett gemensamt uttalande.

Den syriska regimen hävdar dock att ingen i Madaya lider av hunger och att sådana rapporter är ”påhittade”.

— Syriens regering använder inte och kommer inte att använda någon svältpolitik mot det egna folket, sade landets FN-ambassdör Bashar Jaafari.

Men FN:s biståndschef säger att alla bevis pekar på allvarlig undernäring, allvarlig matbrist och att alla rapporter talar om att människor ”hungrar och även har dött av svält”, skriver The Guardian.

Konvojen som nu nått Madaya, som ligger nära Syriens gräns mot Libanon, bestod av 44 fordon som hade med mat och mediciner som väntas räcka för stadens 40.000 invånare i en dryg månad. Hjälparbetarna arbetade hela kvällen och långt efter midnatt med att lasta av förnödenheterna från lastbilsflaken.

— Det viktiga nu är att konvojen inte är en engångshändelse, säger Sam Taylor till DN.

Han arbetar på Läkare utan gränsers kontor i Amman i Jordanien. Organisationen har ingen egen personal i Madaya, utan stöder och har kontakt med ett sjukhus i den belägrade staden.

När DN på telefon talar med Taylor väntar han på ny information om vilka mediciner och vilken utrustning som kommit till Madaya med måndagens konvoj.

— Vi vill veta vad som kommit fram och vad som behövs ytterligare, säger han.

— Vi hoppas att belägringen kan brytas, eller att hjälpkonvojer i fortsättningen släpps in och att människor kan evakueras på en reguljär bas, förklarar Sam Taylor.

Fördjupning. Syrien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.