Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

400 personer gripna i Algeriet

Tusentals demonstranter som samlats i Algeriets huvudstad Alger på lördagen krävde presidentetns avgång.
Tusentals demonstranter som samlats i Algeriets huvudstad Alger på lördagen krävde presidentetns avgång. Foto: Sidali Djarboub
Omkring 400 personer greps i Algeriets huvudstad Alger på lördagen när uppemot 10.000 demonstranter samlades för att kräva presidents avgång, skriver al-Arabiya på nätet.

Tungt beväpnad polis spärrade av delar av Alger och satte upp vägspärrar utanför staden för att hindra busslaster med demonstranter för att nå huvudstaden.

Men trots myndigheternas försök att förhindra protesterna lyckades tusentals personer sluta upp i centrala Alger. Där möttes de av ett massivt polispådrag.

Det har varit spänt i Algeriet alltsedan kravallerna i januari då unga demonstranter satte eld på butiker och hamnade i våldsamma konfrontationer med polisen.

Det folkliga missnöjet i Algeriet har samma bakgrund som det i Tunisien och Egypten: auktoritära regimers oförmåga att hantera i första hand ekonomin, vilket lett till höjda matpriser och utbredd arbetslöshet.

Demonstranterna som samlats i Alger på lördagen skanderade: ”Nej till en polisstat!” och ”Bort med Bouteflika!”. President Abdelaziz Bouteflika har lett nationen sedan 1999.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.