Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 11:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/45-av-offren-var-barn-antalet-riskerar-att-stiga/

Världen

45 av offren var barn – antalet riskerar att stiga

Unicef bedömer att de behöver drygt 700.000 svenska kronor till nödhjälp. Foto: Gemunu Amarasinghe/AP

Minst 45 av dödsoffren för terrordåden på Sri Lanka var barn under 18 år. Lika många barn kämpar nu för sina liv på sjukhus. Många av dem har också förlorat en eller båda sina föräldrar. 

– Vi får inte heller glömma det oräkneliga antal barn som blev vittnen till attackerna. De är också offer, säger en av FN:s talespersoner på plats i Colombo.

Ulrika By
Rätta artikel

På tisdagseftermiddagen hade 45 barn räknats in bland de 321 dödsoffren för attackerna på Sri Lanka. Det har regeringskällor i landet uppgivit för FN-organet Unicef som är på plats i landet. 13 av barnen ska enligt Unicef ha dödats under påskmässan i en kyrka i Batticaloa, beläget på östkusten. Det yngsta offret där var 18 månader gammalt.

Majoriteten av barnen har sitt ursprung på Sri Lanka, men även bland de unga dödsoffren finns flera olika nationaliteter representerade. Enligt en rapport från Unicef handlar det i nuläget om fem olika nationaliteter bland de döda barnen. Rapporten publicerades på tisdagseftermiddagen.

Hittills har uppgifter bekräftats angående två brittiska syskonpar, ett 14 och 11 år gamla, det andra 15 och 19 år gamla. Känt och bekräftat är också att den danske miljardären Anders Holch Povlsens förlorat tre barn.

– Dessvärre riskerar antalet dödsoffer att öka även bland barnen. Lika många som är döda vårdas svårt skadade på olika sjukhus runt om i landet. Vi får löpande in nya uppgifter från sjukhusen, säger en talesperson för FN-organet Unicef till DN. Av säkerhetsskäl vill talespersonen ännu inte ha sitt namn publicerat.

Unicef har öronmärkt 10.000 dollar, motsvarande drygt 90.000 kronor, för omedelbar hjälp till medicinsk utrustning, men också för att skydda de barn som drabbats. Organisationen bedömer dock att man kommer att behöva minst 75.000 dollar (drygt 700.000 svenska kronor) för att täcka de olika behov som hittills identifierats:

• 40.000 dollar behövs för att fylla upp sjukhusens förråd med medicinsk utrustning.

• 10.000 dollar krävs för att ge akut psykologstöd till dem som förlorat en förälder eller som bevittnat någon av de blodiga attackerna.

• 20.000 dollar uppskattas behöva i det mer långsiktiga arbetet att stötta de drabbade psykosocialt.

• 5.000 dollar krävs för att ta hand om de barn som förlorat sina föräldrar.

– Just nu gör vi allt vi kan för att stötta landets hälsoministerium med att sammanställa alla uppgifter för att se till att rätt prioriteringar sker, säger Unicefs talesperson som befinner sig i huvudstaden Colombo.

En stor utmaning nu blir att identifiera de barn som förlorat sina föräldrar och koppla ihop dem med släktingar för att de ska ha någon stans att ta vägen.

– Vi är alla i djup chock och sorg, men jag bedömer att myndigheterna gör precis allt de kan under de svåra omständigheter som råder. Det är oerhört svårt att överblicka de långsiktiga konsekvenserna i nuläget.

– Av erfarenhet vet vi dock att alla de barn som blivit vittnen till attackerna också kommer att behöva stöd och hjälp under en lång tid, säger Unicefs talesperson.

Att så många av dödsoffren är barn beror enligt talespersonen sannolikt på att attackerna riktades mot just hotell där familjer firade påsklov, men också mot de kyrkor där påsken är en familjehögtid. Detta är väl kända faktum.

– Det är fruktansvärt att barn utgör måltavlor för den här typen av attacker. Inget barn ska behöva utsättas för detta, säger Unicefs talesperson.

Alla skolor kommer att hållas stängda fram till den 29 april. Undantagstillståndet och utegångsförbudet under nattetid kommer fortsätta att råda. Regeringen har också lovat ekonomiskt stöd i form av kontanter till alla familjer som drabbats.

Läs mer:

Politisk maktkamp stoppade varning om terror

Sorg bland Sri Lankas kristna: Min familj är borta

Lankesisk polis söker flera fordon – misstänks innehålla sprängmedel