Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

47-åringen misstänks för terrorism

00:43. Alla de drabbade av skåpbilsattacken i London var muslimer. En 47-årig man greps och händelsen utreds av polisen som en terrorattack säger Londonpolisen i ett uttalande.

Den 47-årige man som greps av polis efter terrordådet utanför en moské i London på måndagsmorgonen anklagas för terrorism. Han har identifierats som Darren Osborne från Cardiff.

Mannens familj har uttalat sig efter händelsen och sagt att de är ”chockade” och att deras ”hjärtan är med dem som har blivit skadade”.

 

 

Darren Osbornes familjs uttalande kom ungefär ett dygn efter händelsen. Mamman, systern och ett syskonbarn gjorde då ett gemensamt uttalande där de sade att ”vi är ordentligt chockade: detta är obegripligt, och har fortfarande inte riktigt sjunkit in”.

– Det är galenskap, ren och skär galenskap, sade de och tillade att deras ”hjärtan är med dem som har blivit skadade”.

Det var strax efter midnatt natten mot måndagen som en man i en stor skåpbil körde in i en folkmassa som befann sig utanför Finsbury Park-moskén i norra London. En person dödades och åtta skadades.

Det är ännu oklart om den döde omkom som följd av attacken eller om han avled av en hjärtinfarkt som drabbat honom innan 47-åringen körde in bland människorna.

Ett vittne har berättat att den misstänkte ska ha sagt att han ”ville döda många muslimer” efter det att han gripits, skriver Reuters.

Läs också: Attentatet riktas mot alla – inte enbart muslimer

Mannen har identifierats som en 47-årige Darren Osborne från Cardiff, skriver BBC. BBC uppger också att 47-åringen bott i Weston-super-Mare i Somerset tillsammans med sin partner och fyra barn.

 

Enligt polisen tror man att mannen agerade ensam men utredningen kommer nu att få visa vilka kontakter mannen hade innan han hyrde bilen i Wales och körde mot London.

Polisen har slagit till mot flera adresser i Cardiffområdet.

Läs också: Imam hyllas efter attentatet

Polisen utreder händelsen som ett terrorbrott, skriver flera nyhetsmedier.

– Jag har kommit från ett möte med 20 lokala religiösa ledare, av olika tro, och de säger som jag, de som tror att de kan dela vårt samhälle de kommer inte att lyckas, sa London polischef Cressida Dick.

Vid en presskonferens på måndagen kritiserade Londons borgmästare Sadiq Khan Storbritanniens premiärminister Theresa May för att vilja nedrusta polisen. Khan lovade att det skulle bli utökad bevakning vid vissa platser där många muslimer uppehåller sig.

– Vi tänker inte låta terroristerna lyckas.

May, som besökte platsen för dådet, sa att terrorattacken fick henne att må dåligt och fördömde den:

– Detta var en attack mot muslimer nära en plats där de utövade sin religion, sa May bland annat, skriver nyhetsbyrån Reuters.

– Och som så många andra terrorattacker är syftet att dra isär vårt samhälle.

Måndagsmorgonens attack var den fjärde i London sedan i mars och den tredje där förövaren har använt sig av ett fordon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.