Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

50 flickor till sjukhus efter könsstympning i Burkina Faso

Ett 50-tal unga flickor vårdas på sjukhus i Burkina Faso sedan de har blivit utsatta för könsstympning, rapporterar BBC. 

Alla flickor som utsattes har inte spårats, säger Laurence Marshall Ilboudo, landets minister med ansvar för kvinnofrågor, enligt BBC.

Ett dussin flickor får vård på Kayas regionsjukhus, och 38 flickor har tagits till Chiphra Protestant Hospital i huvudstaden Ouagadougou, cirka 10 mil söderut.

Två kvinnor i 60-årsåldern har gripits av myndigheter för inblandning i könsstympningen. Ett antal föräldrar till de könsstympade barnen har också gripits för händelserna, som ägde rum mellan den 4 och den 6 september. De riskerar nu upp till tre år i fängelse för brotten.  Könsstympning har varit förbjudet i Burkina Faso sedan 1996.

Jean-Paul Murunga, chef vid människorättsorganisationen Equality New, berättar att könsstympningarna utförs mot flickor allt längre ner i åldrarna i Burkina Faso. Vissa av offren i det nu aktuella fallet var så unga som fyra år gamla.  

– Tidigare blev flickorna stympade vid högre ålder, som 13, 14, 15 och 16 års ålder. Men åldern har nu gått ner eftersom en flicka som är 13 år gammal kan slå larm, säger han till The Guardian

Närmare tre fjärdedelar av alla kvinnor och flickor i Burkina Faso har utsatts för omskärelse, men samtidigt står bara 9 procent av befolkningen bakom traditionen, enligt BBC.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.