Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-29 23:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/50-miljoner-isolerade-i-kina-efter-virusutbrottet/

Världen

50 miljoner isolerade i Kina efter virusutbrottet

En banktjänsteman i Suining i provinsen Sichuan desinficerar sedelbuntar i syfte att hindra smittspridningen av det nya coronaviruset.
En banktjänsteman i Suining i provinsen Sichuan desinficerar sedelbuntar i syfte att hindra smittspridningen av det nya coronaviruset. Foto: Costfoto

PEKING. Över 50 miljoner människor isolerade, strikta karantänsregler, feberkontroller, förbud mot folksamlingar och kontroller vid lands- och stadsgränserna. Auktoritära regimen i Kina har infört ett åtgärdsbatteri av sällan skådat slag för att stoppa det nya coronaviruset. Nåde den som vågar sig ut utan munskydd eller hostar i tunnelbanan.

Ett plastdraperi skiljer taxichauffören och mig i baksätet när jag i ovanligt snabbt flytande trafik glider genom Pekings gator. Eftersom jag begått den pinsamma fadäsen att glömma mitt munskydd drar jag upp rocken över munnen och koncentrerar mig på att vara knäpptyst, rädd att minsta harkling ska väcka misstankar om att jag är smittad av det nya coronaviruset.

Plasten i taxibilarna är bara en liten detalj i en räcka med åtgärder som Kina infört för att bekämpa virusspridningen.

Det var här viruset fick sitt utbrott, förmodligen på en fiskmarknad i 11-miljonersstaden Wuhan, och det är här viruset slagit hårdast. 

På lördagen hade 79.251 människor smittats och 2.835 dött i covid-19. Även Sydkorea är hårt drabbat med 2.931 smittade och i Japan växer antalet infekterade dag för dag.

Efter en trög start har Kina gjort allt för att hejda smittan. Ledaren Xi Jinping har deklarerat ”folkets krig” mot viruset. 

För honom står mycket på spel. Om inte viruset kontrolleras kan de ekonomiska återverkningarna bli kraftiga, och utan fortsatt ekonomisk uppgång riskerar kommunistpartiet att förlora sin legitimitet. Redan har viruset fått Xi Jinpings stjärna att lysa svagare. För sent och för långsamt, är den allmänna domen mot hur myndigheterna agerade i början av virusets utbrott.

En butiksanställd i skyddskläder tar tempen på de som är på väg in i butiken i Peking.
En butiksanställd i skyddskläder tar tempen på de som är på väg in i butiken i Peking. Foto: STR

När allvaret sjönk in agerade regimen desto mer kraftfullt, men då hade uppskattningsvis redan fem miljoner människor hunnit lämna provinsen Hubei, där Wuhan är huvudstad, för att åka hem till det kinesiska nyåret.

Nu är Hubei sedan en dryg månad helt avstängd från omvärlden. Flyg, tåg och biltrafik in i staden ligger nere. Invånarna har strikta utegångsförbud och tillåts endast ett antal gånger i veckan gå ut och handla mat. Ingen, förutom vårdpersonal och viktiga leveranser, kommer in och ingen kan åka ut.

Samtidigt byggdes i rekordfart två nya sjukhus i Wuhan där bristen på sjukhusplatser var skriande. Senare har även mässlokaler och idrottshallar använts för att placera människor som misstänks vara smittade. Uppskattningsvis finns nu 20 baracker med rader av sängar för patienter som har viruset men vars symtom är lindriga. Bristen på personal är dock stor och flera vittnar om bristfällig vård. 

Även resten av Kina har gått ner på lågvarv. Storstäder som Peking och Shanghai har förvandlats till spökstäder när befolkningen uppmanats att undvika folksamlingar. Teatrar, biografer, museer, restauranger, frisörer, gym, nattklubbar – det mesta förutom mataffärer håller stängt. De restauranger som har öppet har fått uppmaningar om att tillåta högst tre gäster vid ett bord och att ta tempen på dem innan de tillåts komma in.

Till och med Kinas folkkongress, årets viktigaste möte, har tvingats ställa in till följd av viruset. Modeveckorna i Peking och Shanghai, som skulle hållits i slutet av mars, har skjutits på, liksom en rad andra evenemang. 

En liknande utveckling syns nu i Sydkorea och Japan. I Sydkorea ställde exempelvis den populära K-popgruppen BTS in fyra konserter som skulle hållits i Seoul 11–19 april. 

I Japan är det stora orosmolnet om sommarens OS i Tokyo kan gå av stapeln. Hittills avvisar organisatörerna spekulationer om att spelen måste ställas in. Men i fredags utlyste ön Hokkaido, där maratontävlingen ska ske, undantagstillstånd på grund av den snabba spridningen av viruset. Alla invånare i Hokkaido med 66 smittade uppmanas hålla sig hemma i helgen.

I veckan som gått har Peking och andra städer i Kina utanför Hubei så smått börja komma igång igen. Flera har gått tillbaka till jobbet och trafiken är något tätare. Men det är långt ifrån normalt. 

På en fabrik i Zaozhuang i Shandongprovinsen syr personalen skyddskläder.
På en fabrik i Zaozhuang i Shandongprovinsen syr personalen skyddskläder. Foto: Costfoto

De som anländer till huvudstaden från andra delar av landet, eller utlandet, tvingas sitta hemma i två veckors karantän. Samtidigt har skolstarten skjutits upp. Det samma gäller i Hongkong, Japan och Sydkorea där utbrottet den senaste veckan har tagit rejäl fart. 

Företag får dessutom inte starta sin verksamhet igen förrän de kan garantera att de har en ”virusfri” miljö. Många har infört skift för arbetstagarna för att undvika att för stora grupper samlas på samma plats samtidigt. Feberkontroller sker överallt. Utanför livsmedelsaffärerna står skyddsutrustad personal och tar tempen. Likadant vid flygplatser, tågstationer, ingången till bostadsområden, vid stadsgränser och vid ingången till parker. För att komma in till Pekings bostadsområden måste invånarna visa upp registreringskort som bevisar att de bor där. 

I affärerna är det slut på handsprit och munskydd. Desinfektionsmedel sprutas överallt, på papperskorgar, gator och dörrhandtag. I vissa hissar rekommenderas att trycka på knappen med ett pekdon och handslag har numera bytts ut mot bugningar eller en liten spark fot mot fot.

Läs mer: 

Så förbereder sig Europa på en epidemi

Nytt fall av det nya coronaviruset upptäckt i Sverige

Sjukhusanställd i Norge coronasmittad – har träffat hundra patienter

Barn kom hem från Italien med feber och hosta – nekades coronatest

Kritik mot Folkhälsomyndigheten: ”Det är så dags nu”

Amina Manzoor: Det är ett gemensamt ansvar att stoppa spridningen