Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-06 09:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/50-ministrar-i-israels-rekordstora-regering/

Världen

50 ministrar i Israels rekordstora regering

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu Foto: Adina Valman/AFP

Efter nära arton månader av expeditionsministärer, ovisshet och upprepade valkampanjer fick Israel på söndagen en regelrätt regering. Premiärminister Benjamin Netanyahu, som utlyste nyval i december 2018, leder nu en rekordstor regering, med 34 ministrar och 16 viceministrar.

I tre val lyckades den politiske nykomlingen, förre överbefälhavaren Benny Gantz och hans mittenfront Blåvitt hålla ställningarna mot Netanyahus Likud – vilket var gång resulterade i ett frustrerande dödläge och nyval. Men i mars, av skäl som ännu inte klarnat, splittrade Gantz sin framgångsrika oppositionsfront och gick med på att gå i koalition med Likud.

Enligt avtalet mellan Netanyahu och Gantz grupp av femton parlamentsledamöter skall Gantz avlösa Netanyahu som premiärminister om arton månader, då Netanyahu blir vice premiärminister. Det råder stort tvivel bland politiska bedömare om Netanyahu tänker honorera detta löfte.

I början av virusepidemin – och fortfarande – var Israels låga dödlighet imponerande. Netanyahu gjorde väl ifrån sig i mätningar och lutade åt att våga utlysa ett fjärde val. Men Israels stränga isoleringsregim, övervakad av polis och armé, blev desto svårare för näringslivet. 

Netanyahu insåg att i oktober, tidpunkten för ett sådant val, skulle valet inte handla om de få coronaoffren, utan om de många företag som satts ur kommers och nära miljonen arbetslösa. 

Benny Gantz
Benny Gantz Foto: Alex Kolomiensky/AFP

Därför satsade han allt på att splittra oppositionen, locka till sig Gantz och avstyra ett val. Ännu mer spektakulärt är det att han dessutom fått med sig den krympande socialdemokratin i sin koalition.

Oppositionsledaren Yair Lapid, intill nyligen Gantz partner, hånade den komiskt uppsvällda ministären under söndagens förtroendedebatt i Knesset:

– I dag har folket slutgiltigt tappat respekten för Knesset. Alla dessa femtio ministrar och viceministrar, med deras påhittade arbetsuppgifter, deras löner, chaufförer och pensioner – är det vad vi behöver under krisen som snart är över oss?

Netanyahu svarade i sitt programtal att hans regering trots allt kostar mindre än vad ett fjärde val skulle ha gjort.

I mars lyckades Netanyahu skjuta upp den korruptionsrättegång som stundar för hans del. Hans justitieminister, en person utan egen vilja, beslöt då att förbjuda alla rättegångar med hänvisning till smittrisken. 

Men nästa söndag, den 24 maj, skall målet slutligen öppnas vid Jerusalems tingsrätt. Netanyahu och hans närmaste arbetar febrilt på att driva fram ett svepskäl att skjuta upp eller blockera rättegången.