Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

51 000 flyktingar till Tyskland sedan årsskiftet

Trots vinter och svåra förhållanden längs Balkan-rutten – mer än 51.000 flyktingar har registrerats i Tyskland under årets första två veckor. Förbundskanslern Angela Merkel är hårt pressad.

Den tyska regeringen och förbundskanslern Angela Merkel hade hoppats på att vintern skulle ge lite andrum och tid för att ena Europa kring en flyktingpolitik.

Ingen tyder dock på att antalet flyktingar som kommer till Tyskland skulle minska – tvärtom. Bara under årets första två veckor, fram till den 14 januari, har 51.395 flyktingar registrerats i Tyskland uppger Bild-Zeitung.

Följden är att kraven på att Tyskland måste stänga sina gränser blir allt högljuddare.

DN har tidigare berättat att parlamentsledamöter i Angela Merkels eget parti börja samla namnunderskrifter inför ett internt gruppmöte den 26 januari. Kravet är att Tyskland ska göra som Sverige och stänga gränserna för alla flyktingar som inte har pass eller andra id-handlingar.

I går genomfördes en bisarr aktion då 31 syriska flyktingar bussades från den bayerska staden Landshut till kanslerämbetet i Berlin. Det hela hade iscensatts av partiet Fria väljarna som ville visa att situationen är på väg att bli ohållbar – och samtidigt få lite egen publicitet.

Ex-kanslern Gerhard Schröder (S) drar sig inte heller för att kritisera sin efterträdare. I höstas sade han att Merkel har ett ”hjärta, men ingen plan”. I dagens utgåva av affärstidningen Handelsblatt säger Schröder att ”man får intrycket att nationella gränser inget betyder och det är farligt”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.