Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-23 00:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/52-arig-man-atalas-for-uppmarksammat-journalistmord/

Världen

52-årig man åtalas för uppmärksammat journalistmord

Polisen söker efter patronhylsor dagarna efter mordet.
Polisen söker efter patronhylsor dagarna efter mordet. Foto: Paul Faith/AFP

En 52-årig man har åtalats för mordet på den 29-åriga journalisten Lyra McKee i april förra året. Mordet orsakade stor uppmärksamhet då McKee var en av den nordirländska hbtq-rörelsens främsta förkämpar.

Det var den 18 april 2019 som Lyra McKee bevakade ett upplopp i Derry, eller Londonderry som staden också heter, i Nordirland.

Under upploppet avlossades ett skott som träffade 29-åringen som avled på platsen. Men McKee var sannolikt inte målet.

– Det är ingen tvekan att de som sköt var ute efter att döda en polis, tragiskt nog tog de livet från en talangfull ung journalist, sa vice polischefen Stephen Martin dagen efter händelsen.

På onsdagen åtalades en 52-årig man från Derry, skriver nyhetsbyrån Reuters. Mannen har förts till Belfast och kommer även att åtalas för innehav av ett vapen avsett för att skada andra och för att vara medlem av en förbjuden organisation, skriver Irish Times.

Nya IRA har sagt sig ligga bakom mordet.

Enligt Belfast Telegraph fortsätter polisen sökandet efter fler inblandade och efter ytterligare bevis i fallet.

– Jag har alltid sagt att flera personer, förutom den som höll i vapnet, var inblandade när Lyra dödades. Och även om dagens händelse är viktig för utredningen kommer sökandet efter bevis för att fälla den som sköt att fortsätta, säger kriminalkommissarie Jason Murphy till tidningen.