Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

54 länder kräver ursäkt från Trump

01:41. USA:s president Donald Trump förnekar att han kallat Haiti och afrikanska länder "skithål" under ett möte med kongressledamöter om invandring. Men senatorn Dick Durbin, som var med på mötet i Vita huset, bekräftar att Trump använde ordet flera gånger.

”Extremt upprörda” afrikanska länder kräver att USA:s president Donald Trump tar tillbaka, och ber om ursäkt för, sitt språkbruk då han kallat Haiti, El Salvador och afrikanska länder för ”skithålsländer”.

Efter ett extrainsatt möte för afrikanska länders FN-ambassadörer meddelade de att gruppen är ”oroad över den fortsatta och växande trenden i den amerikanska administrationen mot Afrika och människor med afrikanskt ursprung, att baktala kontinenten och färgade människor".

Gruppen, som består av representanter för 54 länder, fördömer ”de upprörande, rasistiska och främlingsfientliga kommentarerna från USA:s president som rapporteras av medier”, skriver gruppen i ett uttalande.

Martin Gelin: Rasism bakom Trumps uttalande om ”skithål” 

FN-ambassadörerna tackar också de amerikaner som fördömt språkbruket. Uttalandet godkändes enhälligt efter fyra timmars diskussioner och går i linje med vad världssamfundets organ för mänskliga rättigheter, OCHR, sagt tidigare på fredagen.

– Det här är chockerande och skamliga kommentarer från USA:s president. Det finns inget annat ord man kan använda utöver ”rasistiskt”. Man kan inte avfärda hela länder som ”skithål” vars hela befolkningar är icke-vita och därmed inte välkomna, sade OHCHR:s talesperson Rupert Colville på en presskonferens i Genève på fredagen.

Trump ska ha fällt kommentaren på torsdagen vid ett möte i Vita huset, enligt personer som närvarade. Själv förnekar han språkbruket på Twitter, men ingen av de närvarande stöder hans version. Kritiken har varit massiv, till en del även från partikamrater, men ledare inom Ku Klux Klan och nazistiska rörelser har uttryckt jubel över uttalandena.

Läs mer: ”Vi borde inte ta hit folk från ’skithålsländer’”

Migration har varit en av de mest centrala frågorna i Donald Trumps snart tre år långa politiska karriär och med sitt karakteristiskt trubbiga språkbruk har han många gånger blivit stämplad som rasist. Den senaste kommentaren fälldes under slutförhandlingarna kring en partiöverskridande kompromisslösning som ska tillgodose önskemål om att skärpa gränskontrollen och samtidigt skydda så kallade ”dreamers”, papperslösa personer som fötts i USA eller tagits dit som minderåriga.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.