Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-25 11:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/55-fangar-mordade-i-gangkrig-pa-fangelse/

Världen

55 fångar mördade i gängkrig på fängelse

Polis utanför Puraquequarafängelset. Foto: Sandro Pereira/AFP

RIO DE JANEIRO. Ett gängkrig i Amazonas största fängelse har skördat 55 dödsoffer. De flesta av fångarna har strypts av lakan eller stuckits ihjäl av vässade tandborstar. Brasiliens justitieminister har beordrat landets insatsstyrka att inta fängelset.

De flesta morden utfördes när det var besökstid i fängelsekomplexet som består av fyra enheter. Polisen dröjde med att ta sig in och först efter 45 minuter kunde polisen få stopp på dödandet. 

Det mesta tyder på att fängelsemassakern utfördes av det kriminella gänget FDN, Família do Norte (Familjen från norr) som styr den organiserade brottsligheten i Manaus, största stad i Amazonas. 

2017 utförde FDN en liknande massaker i samma fängelse och dödade 56 interner. Den gången dödades medlemmar i Brasiliens största kriminella gäng, PCC, från São Paulo.

– Massakern från 2017 var ett meddelande som skulle berätta vem det är som styr i norra Brasilien, säger åklagaren Edinaldo Medeiros till O Globo.

På grund av risk för nya våldsutbrott har fängelsechefen delat upp internerna. Ingen från PCC sitter längre i samma enhet som medlemmarna för FDN. Det mesta tyder i stället på att den aktuella massakern var en internuppgörelse inom FDN.

– Staten har flyttat på medlemmarna från São Paulos kriminella nätverk och placerat dem i ett kvinnofängelse bredvid. Vi hade inte väntat oss att dödandet skulle ske inom samma kriminella gäng, säger Leda Albuquerque, riksåklagare i Amazonas.

Efter massakern 2017 har det blivit betydligt svårare att smuggla in vapen och mobiltelefoner i fängelset. Att muta in en mobiltelefon kostar numera 25.000 kronor, tio gånger mer än vad det tidigare kostade. Att det inte längre finns vapen i fängelset ledde till att lakan användes för att strypa interner och vässade tandborstar användes för att sticka ihjäl offren.

Massakern i Manaus visar att det inte längre är staten som styr fängelserna i Brasilien. Kriminella gäng har tagit över. Brasiliens president Jair Bolsonaro gick till val på att lösa situationen i landets överfulla fängelser, men har ännu inte kommit med något förslag. I stället använder han sig av en slogan som hans anhängare gärna använder: »en bra gangster är en död gangster«.

– Om inget görs kommer detta våld att fortsätta, menar åklagaren Edinaldo Medeiros.