Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

60 döda i okänt influensavirus i Mexiko

Foto: Reuters/Henry Romero
Världshälsoorganisationen WHO kallade på lördagen till ett nytt krismöte, sedan ett tidigare okänt influensavirus kan ha orsakat 68 dödsfall i Mexiko. Alla förskolor, skolor och universitet i Mexico City stängdes för att hindra ytterligare smitta, samtidigt som rapporter om fall kom även från USA.

 Invånarna i tjugomiljonersstaden Mexico City vaknade på fredagen till nyheten om att ett dödligt influensavirus härjar i deras stad.

- Det rör sig om minst sextio dödsfall. Än har vi inte fått bekräftat att alla fall har orsakats av detta virus, men det är högst sannolikt, sade Mexikos sjukvårdsminister José Ángel Córdova.

På fredagen stängdes alla skolor och universitet i Mexico City för att hindra vidare smitta, något som påverkade omkring fem miljoner studenter. En rad dödsfall hade då registrerats på bara 24 timmar. Det är bekräftat att 20 av de 68 dödsfallen beror på influensan. Dessutom undersöks nu ytterligare 48 dödsfall som man misstänker kan ha skördats av influensan.

- Vi vill uppmana invånarna i Mexico City att undvika barer, biografer och restauranger, och att inte heller ta i hand eller hälsa med kindpussar, sade sjukvårdsminister Córdova

Beskedet ledde till långa köer på apotek och i snabbköp, där mediciner och ansiktsmasker hamstrades av Mexico City-bor. Enligt TT delade soldater ut blå ansiktsmasker till människor på gatorna. Två professionella fotbollsmatcher under söndagen kommer att spelas utan publik därför att man vill undvika större folksamlingar som skulle kunna bidra till smittspridningen, meddelar myndigheterna i Mexiko City.

På stadens internationella flygplats har man höjt den medicinska beredskapen. Alla resenärer förväntas också fylla i en enkät med hälsofrågor.

Det tidigare okända viruset beskrivs som en muterad form av svininfluensa, en sjukdom som normalt sett bara smittar från gris till människa. I Mexiko förefaller smittan dock ske direkt mellan människor, något som oroar smittskyddsexperter i USA.

- Situationen är unik. Självklart är vi mycket oroade, sade en talesman för den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC.

Viruset upptäcktes när en kanadensisk medborgare återvände hem efter en resa i Mexiko. Sju fall har också upptäckts i de amerikanska delstaterna Texas och Kalifornien, men dessa anses vara lindriga.

Medan amerikanska experter talade om en oroande blandning av virus som finns hos grisar, fåglar och människor, samlades WHO till krismöte för att diskutera eventuella åtgärder.

Omkring 1.000 personer uppskattas ha smittats i Mexiko enligt uppgifter till Reuters från de mexikanska myndigheterna. Särskilt oroande anses vara att många av dem som dött har varit unga vuxna melan 25 och 45 år, som för övrigt varit fullt friska.

Världshälsoorganisationen WHO samlar en expertgrupp via internet under lördagseftermiddagen för att diskutera influensalarmet. Det är dock inte säkert att mötet kommer att resultera i några bestämda rekommendationer, understryker företrädare för FN-organisationen i Genève, enligt TT.

WHO-chefen Margaret Chan kommenterade larmet om svininfluensa före det internationella expertmötet på lördagseftermiddagen.

- Läget är allvarligt och behöver övervakas noga, sade hon, men hon betonade att det ännu inte går att avgöra om smittan riskerar att leda till en pandemi.

Frågan om eventuella reserestriktioner skulle diskuteras under det förestående mötet, men Chan manade till allmän vaksamhet.

Det är i Mexico City följderna blivit mest omfattande, med restriktioner i många sammanhang där det annars skulle bildas folksamlingar. Under helgen kommer myndigheterna i huvudstaden att meddela nya föreskrifter för de närmaste dagarna och de flesta museer, biokedjor och andra arrangörer inväntar dessa besked.

Barnens dag-firandet i Mexiko City under helgen ställdes in till följd av influensalarmet, rapporterar tidningen La Jornada.

En konsert med det finländska rockbandet The Rasmus som skulle ha hållits i fredags ställdes också in, medan andra evenemang har senarelagts.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.