Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

60 miljoner människor på flykt

En syrisk flicka hjälps över stängslet vid gränsen mot Turkiet.
En syrisk flicka hjälps över stängslet vid gränsen mot Turkiet. Foto: Bulent Kilic/AFP

Närmare 60 miljoner människor är på flykt i världen, visar en ny rapport från FN:s flyktingorgan UNHCR. Ökningstakten är den snabbaste någonsin.Islamiska statens terror i Irak och Syrien är en orsak till det försämrade läget.

I går var UNHCR:s vice landchef för Irak, irländskan Grainne O'Hara, på Sverigebesök för att försöka förmå den svenska rege­ringen att bidra till att lindra den kris­artade flyktingsituationen inne i Irak.

Hon presenterade ett digert PM som understödde det allvarliga läget: antalet internflyktingar i Irak har ökat fyrfaldigt bara under det senaste året, från 800.000 männi­skor till över tre miljoner (av en total­befolkning på 36 miljoner).

– Samtidigt som behovet ökar har omvärldens förmåga att hjälpa tyvärr minskat, säger Grainne O'Hara.

För att nå de blygsamma målen i handlingsprogrammet – erbjuda tak över huvudet, livsmedelshjälp och tillgång till sjukvård för flyktingarna – behöver UNHCR i Irak 498 miljoner dollar (fyra miljarder kronor). Grainne O'Hara vet i dagsläget inte om pengarna kommer in.

– Vad jag kan säga är att andra FN-organ på plats i Irak, exempelvis livsmedelsprogrammet World Food Programme, inte har fått sina behov tillgodosedda och därmed tvingats skära i verksamheten. Sjukkliniker stängs och matran­soner minskas.

Grainne O'Hara har över två decenniers erfarenhet av globalt flyktingarbete. Hon har tidigare jobbat i Afghanistan, Darfur och Syrien.

– Irak är annorlunda. Jag har aldrig tidigare varit på en plats där flyktingläget förändrats så snabbt till det sämre, säger hon.

Orsaken till flyktingkrisen i Irak är främst terrororganisationen Islamiska statens (IS) militära framryckning under det senaste året.

– Det är hjärtskärande att se människor tvingas bort från sina hem och fly för sina liv i den 45–50-gradiga ökenhetta som råder i Irak just nu, säger Grainne O'Hara.

Irak är långt ifrån den enda krishärden. Det inser man snabbt efter en studie av UNHCR:s årsrapport som offentliggörs inför världsflyktingdagen som infaller i övermorgon, den 20 juni. Den visar att antalet flyktingar i världen nu är uppe i 59,4 miljoner, en ökning med nästan tio miljoner på bara ett år.

Inbördeskriget i Syrien, som är inne på sitt fjärde år, utan lösning i sikte, fortsätter att kasta sin slagskugga över det globala humanitära läget.

Syriens grannland Libanon, med en landyta jämförbar med Skåne län, har tagit emot över 1,5 miljoner flyktingar från Syrien. Före kriget hade Libanon en befolkning på 4,5 miljoner. Nu är var fjärde invånare flykting (232 per 1 000 invånare), vilket är den överlägset största ande­len i världen.

Syrien är också det land i världen varifrån flest flyktingar kommer, följt av Afghanistan och Somalia.

UNHCR pekar i rapporten på att antalet konflikter i världen hela tiden späs på – och att de redan pågående inte avslutas. De senaste fem åren har minst femton globala konflikter brutit ut eller flammat upp på nytt, varav åtta i Afrika (Elfenbenskusten, Centralafrikanska republiken, Libyen, Mali, Nigeria, Sydsudan och Burundi).

Det lågintensiva inbördeskriget i östra Ukraina nämns också som en källa till ökning av flyktingantalet.

– Det internationella samfundet verkar helt oförmöget att arbeta tillsammans för att stoppa krig och bygga eller bibehålla fred, säger FN:s flyktingkommissarie António Guterres pessimistiskt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.