Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-26 02:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/64-aring-som-rakade-passera-tog-stol-till-hjalp-mot-knivman/

Världen

64-åring som råkade passera tog stol till hjälp mot knivman

00:31. Här jagar den knivbeväpnade mannen människor på gatan i Sydney – brottas sedan ner av allmänheten.

Han säger att det ”inte fanns något alternativ”, annat än att ingripa när han såg den knivviftande gärningsmannen. Den 64-årige advokaten, på väg för att luncha, greppade en kaféstol och konfronterade 20-åringen.

John Bamford och andra personer ingrep rådigt när en ung, knivbeväpnad och irrationellt agerande man satte skräck i människor som på tisdagseftermiddagen, lokal tid, rörde sig i australiska Sydneys finanskvarter. Två dagar senare blev Bamfords roll i detta ett inslag i morgon-tv.

En 24-årig kvinna som påträffades död i en lägenhet i närheten antas vara ett offer för den, som det rapporteras i australiska medier, sinnesförvirrade och mentalt sjuke 20-åringen. En annan kvinna, 41 år, knivhöggs i ryggen. Hennes läge beskrivs som ”stabilt”, rapporterar tidningen Sydney Morning Herald.

De omständigheterna kände inte ”stolmannen” Bamford till när han hamnade mitt i skeendet. 

– Jag bara greppade en kaféstol och följde efter honom, helt enkelt. Efter bästa förmåga, berättar John Bamford när han på torsdagen intervjuas i ett morgon-tv-program om sitt ingripande.

– Han dök upp på gatan och jag tänker att han… höll upp en kniv.

Den ingripande trodde inte på angriparens tal om att han hade en bomb i sin väska. Slutligen fick Bamford och andra tillskyndande ner 20-åringen – som av polisen inte betraktas som terrorist – på marken. Med hjälp av kaféstolar och mjölkbackar.

– Vi lever i ett mycket fridfullt och harmoniskt samhälle, i stort sett. Så, när du ser något sånt här hända rakt framför dig, från ingenstans, då har du inget val. Du måste göra något åt det, så är det bara, säger John Bamford inför tv-tittande australier landet runt.

Läs mer: Man med kniv till attack i Sydney – en död