Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-22 05:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/661-kvinnor-anmalde-sexovergrepp-bara-tre-man-har-domts/

Världen

661 kvinnor anmälde sexövergrepp – bara tre män har dömts

Torget mellan Kölns centralstation och domkyrkan blev platsen för omfattande sexövergrepp mot kvinnor under nyårsnatten 2015/2016. Foto: Markus Boehm/AP

BERLIN. Efter de omfattande sexövergreppen i samband med nyårsfirandet i Köln lovade förbundskansler Angela Merkel att de skyldiga skulle straffas. Men drygt tre år senare har bara tre gärningsmän dömts, visar siffror som DN tagit del av.  

– Det är ett nedslående resultat, säger Wolfgang Schorn vid domstolen i Köln till DN. 

Lina Lund
Rätta artikel

Tusentals personer begav sig till det traditionella nyårsfirandet kring katedralen i centrala Köln för att fira in det nya året 2016. Men för många kvinnliga nyårsfirare förbyttes folkfesten mot en mardröm. 

Under årets första dagar strömmade det in polisanmälningar från framförallt kvinnor som beskrev hur de blivit omringade, sexuellt ofredade och rånade av grupper av unga män.  

Läs mer: Tyska justitieministern: Övergreppen i Köln var planerade 

Sammanlagt anmälde 661 kvinnor att de utsatts för sexuella trakasserier kring katedralen och centralstationen i Tysklands fjärde största stad. ”Kvinnor med eller utan sällskap tvingades genomleva ett 'gatlopp' som knappt går att beskriva”, hette det i polisens hemliga rapport från kvällen som senare läckte till media. 

Totalt anmälde 1.304 personer att de utsatts för brott i samband med stadens nyårsfirande; förutom sexuella trakasserier framförallt rån, stöld och hot.  

Demonstationer mot sexism och rasism i kölvattnet av händelserna i Köln under nyårsnatten. Foto: Juergen Schwarz

Det dröjde flera dagar innan övergreppen blev kända av allmänheten, vilket fick vissa att anklaga myndigheter och medier för att ha ”mörkat” händelserna. 

Men när vittnesmålen och omfattningen av det inträffade spreds var fördömandet totalt. Kölns dåvarande polischef fick sparken eftersom polisen misslyckats med att upprätthålla säkerheten för stadens invånare. Förbundskansler Angela Merkel kallade dåden för ”vedervärdiga”. Hon krävde att ”rättsstaten skulle svara med kraft” och att ”de skyldiga så snabbt och fullständigt som möjligt utreds och straffas utan hänsyn till deras bakgrund”. 

Läs mer: Kölnbor söker svar efter övergreppen

Polisen i Köln inrättade en särskild utredningsgrupp som fick namnet Nyår och som tidvis sysselsatte mer än 100 poliser, lika många som brukar sättas in i samband med terrorattacker. Från Storbritannien hämtades experter som skulle hjälpa till i identifieringen av gärningsmän som fångats på bild av övervakningskameror. 

Men i dag, drygt tre år senare, är resultatet magert. 

Hittills har endast tre personer dömts för sexualbrott i samband med nyårsfirandet i centrala Köln, visar siffror från domstolen Amstgericht i Köln som DN tagit del av. Det innebär att mindre än en halv procent av anmälningarna om sexualbrott har lett till en fällande dom. 

– Det är ett nedslående resultat. Det går inte att beskriva på något annat sätt, säger domstolens talesperson Wolfgang Schorn till DN. 

Det handlar om en man från Libyen som har dömts till ett år och nio månaders fängelse för två fall av sexuella trakasserier mot kvinnor och för att ha brutit mot den tyska motsvarigheten till utlänningslagen. Domstolen uppskattar att han är i 25- till 35-årsåldern. 

Därtill har en 21-årig man från Irak och en 26-årig algerier dömts till böter för sexuellt ofredande och försök till rån. Den ena mannen ska ha kysst kvinnor och slickat deras ansikten mot deras vilja, medan den andra hotat dem genom att ropa ”Ge mig tjejerna, ge mig tjejerna – annars döden”, enligt tidningen Der Spiegel som tagit del av domen.

Högerradikala grupper samlades till demonstrationer med främlingsfientliga slagord. Foto: Oliver Berg

Läs mer: Erik Helmerson: Klart vi vågar tala om Köln

Sammanlagt har 290 personer utretts för brott i samband med nyårsfirandet i Köln, och av dem har 52 personer åtalats. De är i åldrarna 16 till 50 år, med en tyngdpunkt kring den tidiga 20-årsåldern. 

– Vi hade fler än tusen anmälningar och i slutet har bara drygt 50 personer åtalats. Ytterst få har dömts för sexualbrott, som var det som definierade nyårsnatten i Köln. Det är beklämmande, säger Wolfgang Schorn. 

Enligt domstolens uppgifter kommer de åtalade framförallt från Algeriet (17), Marocko (16) och Irak (7). Framförallt handlar anklagelserna om stöld, personrån och häleri. I försvinnande få fall vad gäller sexualbrott har en misstänkt gärningsman ringats in. 

Varför har så få gärningsmän kunnat identifieras och straffas? 

– Det var mörkt ute och väldigt många människor befann sig på platsen. De flesta övergreppen skedde mycket snabbt, och gjorde att offren hade liten möjlighet att se gärningsmannen. Det kunde röra sig om en hand som plötsligt dök upp ur folksamlingen utan att offret såg gärningsmannen, säger Wolfgang Schorn.

Ett av problem har varit den dåliga kvaliteten på bilderna från övervakningskamerorna kring centralstationen. 

– Bilderna har inte varit till någon nytta när det gäller att identifiera enskilda ansikten. De höll helt enkelt inte i rätten.  

Istället är det gärningsmännens egna bilder som i några fall hjälpt polisen att komma vidare i utredningen. 

– I två av fallen av gärningsmännen kunnat identifieras då de tagit en selfie av sig själva och offret, säger Wolfgang Schorn. 

Vad säger du till kvinnorna som anmält sexuella övergrepp och ser att inget händer?

– Från ett rättsligt perspektiv kan vi bara säga att vi har gjort allt som varit möjligt inom ramen för rättsstaten att klara upp brotten. Men vi kan inte döma någon vars skuld inte går att bevisa. Det må vara en svag tröst för de här kvinnorna, men vi har i alla fall gjort allt vi kan.

Läs mer: Så rustar tysk polis för att förhindra nya massövergrepp på nyår