Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

70 avrättade i Saudiarabien på drygt två månader

70 personer har hittills i år avrättats i Saudiarabien. Det betyder att Saudiarabien bara drygt två månader in på året är på god väg mot att nå upp till hälften av antalet avrättningar under hela året 2015.

Saudiarabien publicerar ingen statistik över hur många som döms till döden och avrättas, men varje enskild avrättning offentliggörs. människorättsgrupper som följer utvecklingen i landet anger antalet avrättade förra året över 150 personer.

En anledning till den höga siffran hittills i år är att Saudiarabien inledde det nya året med att i huvudstaden Riyadh massavrätta 47 personer på en enda dag, den 2 januari, alla dömda på terroristanklagelser.

En av dem som då dömdes var den shiamuslimske ledaren och regimkritikern Nimr al-Nimr. Avrättningen av al-Nimr ökade ytterligare spänningen mellan Saudiarabien och Iran.

Den 70:e avrättningen blev en man från Jeddah som dömts till döden för mord på en annan man, uppgav det saudiska inrikesministeriet.

Allan Hogarth, chef vid brittiska Amnesty, säger till brittiska Independent att dödsstraff ”alltid är grymt och onödigt”, att det saudiska systemet dessutom brister i de grundläggande reglerna för en rättvis rättegång, och att det är mycket skrämmande att domstolarna dömer så många till dödsstraff:

– Med dödsstraff efter orättvisa och ibland hemliga rättegångar, med anklagade som ofta förnekas advokater, och domstolar som regelmässigt dömer efter ”bekännelser” som framtvingats under tortyr hånar Saudiarabien rättvisan, kommenterar Allan Hogarth i Independent.

Den vanligaste avrättningsmetoden i Saudiarabien är halshuggning med svärd Enligt flera människorättsorganisationer har antalet halshuggna nått sin högsta nivå på tjugo år.

Andra avrättningsmetoder, men mindre vanliga, är stening och arkebusering.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.