Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-26 05:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/70-personer-matforgiftade-i-flyktinglager-i-syrien/

Hälsa

70 personer matförgiftade i flyktingläger i Syrien

Foto: Merna Alhasan

70 människor varav 31 barn drabbades av matförgiftning i ett flyktingläger i provinsen Idlib i nordvästra Syrien i måndags kväll.

Enligt den civila räddningsstyrkan Vita hjälmarna förgiftades flyktingarna av matportioner som delats ut av en ideell förening, i samband med att fastan bröts.

Under ramadan brukar föreningar dela ut lagad mat till fattiga muslimska familjer för att ätas vid soldnedgång, då fastedagen tar slut.

Enligt Mohamad Alfaisal, en lokal journalist som DN haft kontakt med tros orsaken till förgiftningen vara yoghurt som stått för länge i solen. 

På grund av värmen och förhållandena i lägret är det svårt att förvara livsmedel på rätt sätt. 

Alla drabbade personer mår nu bra och har släppts ut från sjukhusen. Vanliga symtom på matförgiftning är diarréer, kräkningar, illamående, magsmärtor eller feber.

Under ramadan ska muslimer avstå från mat och dryck, från gryning till soldnedgång. I år avslutas fastemånaden den 23 maj.

Läs mer: 

Syskonen har tvingats fly 14 gånger

Flyktingfamiljen Darkazalli i Idlib lever med coronahotet