Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

70-tal överlevande har grävts fram

Sex dagar efter den våldsamma jordbävningen räddas allt färre människor ur rasmassorna på Haiti. Plundringen fortsätter också.

Samtidigt som hjälpbehovet är enormt är det svårt att få förnödenheter och utrustning i landet. Amerikansk militär lägger skulden på den överbelastade flygplatsen som inte är anpassad för den trafik som nu anländer till den. Under de senaste dagarna har hjälpsändningar nekats landningstillstånd eftersom flygplatsen inte klarar av att ta emot dem. Många har fått vända.

- Det är ett stort trafikproblem, säger John Kirby, talesman för den amerikanska insatsen till Washington Post.

Ansvaret för flygplatsen har tagits över av USA och överste Buck Elton, chef för flyget i Port-au-Prince, säger till nyhetsbyråerna att trafikflödet blivit allt bättre. Under söndagen ska bara två plan av 67 ha dirigerats om.

Ett 70-tal överlevande har hittills grävts fram ur rasmassorna men många fler sitter fast och kommer aldrig att kunna räddas. På flera håll har man gett upp sökandet efter överlevande.

När någon ändå kan räddas möts den skadade och räddningsarbetarna av applåder och hyllningar. Sex dagar efter det att den kraftiga jordbävningen förvandlade tusentals hus till högar av betong hörs allt färre rop på hjälp från människor som fastnat under kollapsade hus.

Operationer utförs utan bedövning och av otränad personal.

- Vi måste se till så att folk får hjälp så snabbt som möjligt, vi kan inte slösa en minut, en dollar eller en persons liv, sa Ban Ki-Moon vid ett tal på Haiti.

- Jag är här för att ge er hopp, sa FN-chefen till människor han mötte utanför den förstörda FN-byggnaden i Port-au-Prince.

Att ge snabb hjälp kan vara svårt. Louise Bellanger från välgörenhetsorganisationen Oxfam säger till Sky News att det kräver noggrann planering för att förhindra upplopp och plundring:

- Det går inte att köra in i ett drabbat område med en lastbil med vatten, då riskerar man att vattnet inte kommer till dem som behöver det, säger han.

Hjälpbehovet är enormt och tusentals nås aldrig av den. Enligt de senaste uppskattningarna kan så många som 200.000 människor ha dött och 300.000 blivit utan hem. Tältläger växer upp över hela det drabbade området men trycket är stort. En golfbana som förvandlats till ett tillfälligt hem för 15.000 personer fick se antalet hjälpsökande öka till 50.000 under natten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.