Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-18 16:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/80-tal-flyktingbarn-separerade-fran-sina-foraldrar-i-sedan-juni/

Världen

80-tal flyktingbarn separerade från sina föräldrar i sedan juni

10-åriga Andrea från Honduras, försöker ta sig igenom ett hål under en metallbarriär vid Playas de Tijuana som separerar USA från Mexiko.
10-åriga Andrea från Honduras, försöker ta sig igenom ett hål under en metallbarriär vid Playas de Tijuana som separerar USA från Mexiko. Foto: TT

81 flyktingbarn har separerats från sina föräldrar i USA sedan i juni, när president Trump skrev under ett presidentdekret som skulle stoppa de uppmärksammade separationerna. Det visar en granskning som nyhetsbyrån AP har gjort.

Agnes Laurell
Rätta artikel

Separationerna av flyktingbarn från sina föräldrar väckte stor internationell uppmärksamhet under sommaren och skarp kritik riktades mot Trumpadministrationen. FN:s människorättschef kallade agerandet för ”samvetslöst” och genom en talesperson uttryckte Melania Trump att hon ”hatar att se barn skiljas från sina familjer”.

Den massiva kritiken resulterade i en kovändning från Trump, som initialt inte gav efter. 20 juni skrev han på en presidentorder för att familjer inte skulle separeras.

Men trots presidentordern och stopp från federala domare finns det fall när flyktingbarn får separeras från sina föräldrar. Undantagen från dekretet gäller till exempel om föräldrarna misstänks för allvarliga brott eller om det finns en oro för barnens hälsa och välbefinnande. De förbehållen fanns redan innan Trump i april införde den beryktade policyn om nolltolerans.

Enligt nyhetsbyrån AP har 81 barn skiljts från sina familjemedlemmar mellan 21 juni och 5 december i år. Totalt handlar det om 76 föräldrar som separerats från sina barn.

Den statistik som AP tagit del av visar att 51 av föräldrarna har åtalats för brott, tio har kopplingar till kriminella gäng, nio har vårdats på sjukhus och fyra av dem var aktuella i utlämningsärenden. Ytterligare två skiljdes från sina barn för att de brutit mot migrationslagarna.

– Barnens välfärd är av högsta vikt. Som vi tidigare har sagt, och som siffrorna visar: separationer hör inte till vanligheterna, säger Katie Waldman, talesperson för USA:s departement för inrikes säkerhet, till AP.

Under sommaren skiljdes omkring 2.400 barn från sina föräldrar. Vilket kan jämföras med de 1.065 barn som skiljdes från sina föräldrar under hela budgetåret 2017, som löper från oktober 2016 till september 2017.

Världens blickar har under hösten på nytt riktats mot USA:s migrationspolitik. Tusentals flyktingar har vandrat genom Centralamerika till USA:s södra gräns, något som ofta beskrivits som en ”migrantkaravan” i medierna.

Trumpadministrationen har skickat 5.800 soldater till gränsen för att förstärka bevakningen och presidenten har hotat med att stänga gränsen mot Mexiko. Grannlandet i söder har å sin sida krävt en utredning av de händelserna då amerikanska gränssoldater har skjutit tårgas mot migranter som försökt ta sig in i USA.

Vita huset har velat stoppa möjligheterna att söka asyl för dem som tar sig in i landet olagligt, men den begränsningen har tillfälligt stoppats av en federal domstol. 

– Det är fruktansvärt när domare talar om för en hur man ska skydda gränserna. Det är en skam, sade Trump i slutet av november.

Läs mer: Trump hotar stänga hela gränsen mot Mexiko

Läs mer: Migranter i Tijuana börjar hungerstrejka

Läs mer: Tusentals barn tvångsförflyttas till tältläger i Texas öken

Experter: Barn som separeras från sina föräldrar riskerar livslånga skador