Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 03:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/80000-deltar-i-klimatstrejken-i-sydney/

Världen

80.000 deltog i klimatstrejken i Sydney

Bild 1 av 3
Foto: Rick Rycroft/AP
Bild 2 av 3
Foto: Richard Milnes/TT
Bild 3 av 3 Skolflickor deltar i demontration i Sydney.
Foto: Peter Parks/FP

Över 80.000 barn, ungdomar och vuxna demonstrerade för klimatet på Sydneys gator. Detta trots att stadens skolor inte har godkänt någon ledighet till förmån för alla som vill delta i den globala klimatstrejken. 

– Jag är här i dag för att jag inte vill leva i en värld utan sköldpaddor, säger tioåriga Andrea Villafaña till The Sydney Morning Herald. 

Demonstranterna kräver radikalare klimatåtgärder från politiskt håll samtidigt som de fyller gatorna i olika städer världen över. 

I Sydney samlades så många som 80.000 personer på gatorna. I Melbourne deltog 100.000 i klimatstrejken som initierats av svenska Greta Thunberg. Ytterligare 30.000 personer demonstrerade i Brisbane. 

– I dag vill jag säga till alla vuxna att miljön är viktig och att vi måste skydda den. Jag är här i dag för att jag inte vill leva i en värld utan sköldpaddor. Jag vill inte leva i en värld utan Stora Barriärrevet. När jag stökar ner brukar min mamma säga till mig att städa. Om de nu är så smarta, kan de ta och städa upp efter sig själva, säger 10-åriga Andrea Villafaña och syftar på de vuxna. 

Tiotusentals demonstranter samlades i australiska Sydney. Foto: Tiger Balsmeyer/AP

Enligt Sydney Morning Herald är dagens demonstration den största sedan 500.000 personer deltog i en strejk mot kriget i Irak år 2003. Liknande skolstrejker har ägt rum tidigare, i november förra året samt i mars i år. Då deltog 15.000 respektive 40.000 personer. 

17-åriga studenten och organisatören Daisy Jeffrey tycker att fredagens strejk visar att Australien är redo för förändring. 

– Ingen av oss ska behöva leva i rädsla om en oviss framtid. Var och en av oss leder strejken på sitt eget sätt och försöker lära andra att göra detsamma. Vi kan skapa vår egen väg ur den här röran, säger hon. 

Demonstranterna i Australien har tre krav till politikerna: Inga nya kol- eller gasprojekt, 100 procent förnybar elförsörjning år 2030 samt att politikerna skapar en fond för ”rättvis omställning” till stöd för alla arbetare som jobbar med fossila bränslen.