Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

93 greps för undergångsprofetior

En mamma visar hur hennes barn knivskars av mannen.
En mamma visar hur hennes barn knivskars av mannen. Foto: STR / AFP
Kinesiska myndigheter har gripit 93 personer, bland annat medlemmar i en sekt, sedan de spridit rykten om den nära förestående domedagen. En förvirrad man knivskar också 23 barn vid ett undergångsrelaterat vansinnesdåd.

Ryktet om att jorden ska gå under den 21 december sprids över nätet och trots att varken den utpekade mayakalendern eller ett påstått ödesdigert möte med en påhittad planet vid namn Nibiru kommer att orsaka någon undergång finns de som vill tro på dem.

Kina är inget undantag där ett stort antal medlemmar i den kinesiska sekten "Allsmäktig Gud" under de senaste dagarna har förutsagt att solen kommer att slockna och all elektricitet upphör att fungera under tre dagar med start den 21 december.

Detta är inget som de kinesiska myndigheterna gillar eftersom sådan verksamhet ses som ett undergrävande av stabiliteten i landet. Därför greps 93 personer, varav många sektmedlemmar, i räder i sju olika provinser på tisdagen, skriver nyhetsbyrån Xinhua som citeras av Reuters.

Redan tidigare har myndigheterna gripit 400 medlemmar i sekten och beslagtagit tusentals böcker, cd-skivor, informationsskyltar och datorer, skriver Xinhua.

Rädslan för "undergången" har också yttrat sig på mer våldsamma sätt.

I Henanprovinsen har en man gripits sedan han den 14 december skurit 23 elever i en grundskola med kökskniv och därefter också en vuxen som bodde i närheten av skolan. Enligt artiklar i kinesisk press och från Reuters ska mannen ha angripit eleverna sedan han oroats över den kommande undergången.

För några dagar sedan kunde kinesiska medier rapportera om en affärsman som satsat en miljon kronor på att bygga en ark som han ansåg nödvändig eftersom jorden kommer att översvämmas den 21 december.

Domedagsprofetiorna oroar människor över hela världen. Och även om det kan tyckas märkligt så tar ett stort antal dessa grundlösa idéer på allvar. På sin blogg "Ask an astrobiologist" har Nasaforskaren David Morrison tagit emot 5.000 frågor om framför allt "Nibiru" som av en del sägs hota jorden. Morrison konstaterar att om planeten funnits så hade den i dag varit himlens starkast lysande objekt efter månen och solen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.