Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

95-årig SS-man åtalas för över 3.600 mord i Auschwitz

Foto: Joel Saget/AFP

Åtalet handlar om medhjälp till mord i minst 3.681 fall. Nästa månad ställs en numera 95-åring tidigare SS-man inför rätta i Tyskland.

När den tidigare SS-mannen Oskar Gröning i juli förra året i en tysk domstol dömdes till fyra års fängelse för medhjälp till mord på 300.000 människor i förintelselägret Auschwitz, trodde många att det var den sista domen för brott begångna under nazitiden.

Men i februari inleds åter en rättegång mot tidigare SS-man. Hubert Z, som 95-åringen kallas tyska medier, ställs inför rätta i en domstol i Neubrandenburg, några mil norr om Berlin.

Han fanns med i ett SS-förband som var verksamt i Auschwitz i augusti och september 1944, och åtalas för medhjälp till mord i minst 3.681 fall. Enligt åtalet ska Hubert Zafke ha varit medveten om vad som pågick Auschwitz. ”Den anklagade har bidragit till lägrets organisation, och var således både inblandad i och bidragande till utrotningen”, säger åklagarna enligt The Telegraph.

Via sin försvarare nekar Hubert Z till att ha begått något brott.

I somras beslutade en domstol att inte inleda någon rättegång mot Hubert Z eftersom han ansågs vara alltför åldrig och svag.

Men efter en ny psykiatrisk utredning bedöms Hubert Z kunna klara en rättegång. Första domstolsdagen är planerad till slutet av februari.

Redan dessförinnan, den 11 februari, ska en rättegång mot en i dag 93-årig före detta vakt i Auschwitz inledas vid en domstol i Detmold i västra Tyskland.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.