Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Abbas har landat med sin ansökan i New York

Mahmoud Abbas, Catherine Ashton, Benjamin Netanyahu, Barack Obama
Mahmoud Abbas, Catherine Ashton, Benjamin Netanyahu, Barack Obama Foto: Georges Gobet/AFP, Jim Watson/AFP, Sulejam Omerbasic/AP, Bernat Armangue/AP
Ett ”mycket svårt” läge kommer att uppstå när Palestina ansöker om fullvärdigt medlemskap i FN. Det sade det palestinska självstyrets president Mahmoud Abbas när han på måndagen anlände till New York.

Ändå tänker Abbas av allt att döma gå vidare med ansökningen, en process som slagit in en diplomatisk kil i både FN och EU. Staten Palestina har redan erkänts av 127  länder, men USA har bestämt deklarerat att man kommer att använda sitt veto för att avvisa en palestinsk ansökan till säkerhetsrådet.

Den amerikanska inställningen backas inte oväntat upp av Israel.

Men palestinierna kan driva frågan vidare i FN trots ett amerikanskt veto i säkerhetsrådet om de ansöker om så kallad högre observatörsstatus i generalförsamlingen. USA har antytt att man då kan komma att skära ned sina anslag till FN.

För den amerikanske presidenten Barack Obama är Palestinas kampanj för ett  FN-erkännande en obehaglig påminnelse om hur hans visioner om fredsmäklande i Mellanöstern krockat med verkligheten.

För drygt två år sedan höll den då nyinstallerade presidenten ett linjetal i Kairo riktat till den muslimska världen, där han lovade att ”USA inte kommer att vända ryggen till det palestinska strävandet mot en egen stat”. För drygt ett år sedan tog Obama initiativet till en ny runda med fredsförhandlingar mellan israeler och palestinier.
I dag ligger fredsplanerna i ruiner.

Utrikesminister Hillary Clintons optimistiska mål om ”två självständiga stater inom ett år” – uttalat sommaren 2010 – känns mer avlägset än någonsin. Nu handlar det  internationella  samfundets ansträngningar i stället om att övertala palestinierna att backa från sin ansökan för att inte genera USA.

Samtidigt har palestinierna ett trumfk ort i att ett amerikanskt FN veto kan riskera  Washingtons utrikespolitiska förtroende i exempelvis Nordafrika och arabvärlden.

Frågan kompliceras ytterligare av att Norge, som historiskt spelat en viktig roll i Mellanösterndialogen, genom sin utrikesminister Jonas Gahr Støre häromdagen sade sig vara berett att erkänna en palestinsk stat.

Den så kallade kvartetten för Mellanöstern (EU, USA, Ryssland och FN) möttes i New York inför Abbas ankomst för att försöka nå en kompromiss som både USA/Israel och palestinierna är nöjda med.

Palestinskt FN-medlemskap

Huvudaktörerna i den känsliga frågan:

Mahmoud Abbas

Palestiniernas 76-årige ledare spelar högt när han framhärdar i sina planer på
att söka fullvärdigt FN-medlemskap.
Ansökan ska lämnas in till FN-chefen Ban Ki-moon på fredag. Den kompromisslösa attityden stärker hans anseende bland palestinierna, men riskerar
samtidigt att försvaga hans ställning inom det internationella samfundet.

Catherine Ashton

EU är splittrat i frågan om palestiniernas försök att bli medlemsstat i FN, och unionens 55-åriga utrikeschef Catherine Ashton har inte klarat av att minska motsättningarna.
"EU har ingen ståndpunkt i frågan", sade Ashton vid ett pressmöte häromveckan. Om Ashton lyckats med någonting så är det att ge EU:s veliga Mellanösternpolitik ett ansikte.

Benjamin Netanyahu

Israels 61-årige premiärminister motsätter sig inte oväntat de palestinska FN-planerna.
Men den Likud-ledda regeringens hårda attityd är omstridd även på hemmaplan. Tzipi Livni, ledare för oppositionspartiet Kadima, uppmanade häromdagen Netanyahu till dialog och kritiserade hans politik som "tvingar in USA i ett hörn".

Barack Obama

Redan efter några månader som president, i juni 2009, höll Obama ett tal i Egyptens huvudstad Kairo, riktat till araber och muslimer världen över.
Han talade om en "ny början" och pläderade för en större vilja från israeler och palestinier att lösa de inbördes motsättningarna. I dag har realpolitiken hunnit i kapp de stolta proklamationerna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.