Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Abbas höjer rösten om FN-medlemskap

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas kommer om en vecka att anhålla om fullständigt medlemskap för Palestina när han åker till FN:s generalförsamling. Det bäddar för en diplomatisk strid med Israel och USA.

– Vi åker till FN för att begära vår legitima rätt, att få ett fullständigt medlemskap för Palestina i organisationen, sade Abbas i ett tv-sänt tal på fredagen.

Han är också beredd att framtvinga en omröstning i frågan i FN:s säkerhetsråd. Enligt Abbas har fler än 125 länder nu erkänt Palestina som en stat.

Den islamistiska rörelsen Hamas, som styr Gaza-remsan, kritiserar Abbas plan och säger att den innebär "stora risker".

Abbas har, sedan fredssamtalen med Israel strandade för ett år sedan, satsat på att kunna lämna in en formell ansökan om medlemskap i FN nästa fredag.

Premiärminister Benjamin Netanyahu säger att även han kommer att tala vid generalförsamlingen och förklara Israels linje.

USA, som har hotat att utnyttja sin vetorätt i säkerhetsrådet, säger att det kan störa möjligheterna till fredssamtal och att en palestinsk stat bara kan uppstå ur förhandlingar med Israel.

– Vi tror starkt att vägen till fred och två stater som lever sida vid sida inte går via New York, den går mellan Jerusalem och Ramallah, sade utrikesminister Hillary Clinton i torsdags.

FN-chefen Ban Ki-Moon uppmanar palestinierna att återvända till samtalen med Israel och säger att dödläget skadar hela Mellanöstern.

Den engelskspråkiga, kinesiska dagstidningen China Daily, som ger uttryck för den kinesiska ledningens linje, varnar för att ett amerikanskt veto i säkerhetsrådet kommer att öka spänningen i Mellanöstern.

"Om USA väljer att gå emot världsopinionen och blockera den palestinska FN-ansökan nästa vecka, kommer inte bara Israel att bli mer isolerat utan spänningarna i regionen kommer att tillspetsas ännu mer", skriver tidningen.

Den havererade fredsprocessen

• Den senaste omgången fredsförhandlingar mellan Israel och palestinierna inleddes sommaren 2010. USA:s utrikesminister Hillary Clinton sade hoppfullt att målet var två självständiga stater inom ett år.

• Efter bara en månad tog det tvärstopp när Israel inte ville förlänga ett tillfälligt byggstopp för nya bostäder på ockuperad mark.

• Palestinierna vägrar förhandla så länge de judiska bosättningarna på palestinsk mark utvidgas. Nyligen har Israel givit klartecken för totalt 2 700 nya bostäder åt judiska bosättare.

• I augusti kom beskedet att den palestinske presidenten Mahmud Abbas avser lämna in en ansökan om palestinskt medlemskap i FN.

(TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.