Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Abbas: Inga israeler i Palestina

Det får inte finnas en enda israelisk bosättning eller israelisk militärstyrka i det framtida Palestina, sade president Mahmud Abbas när han på måndagen lade fram sin syn på förhållandet mellan israeler och palestinier.

De inledande förhandlingarna om en tvåstatslösning i konflikten mellan Israel och Palestina i Washington, USA, visade att parterna står långt från varandra även om man nu gått med på att mötas för samtal för första gången på tre år.

Frågan är hur samarbetsviljan ser ut? Abbas slog fast att bosättningarna på mark som israelerna ockuperade i sexdagarskriget 1967 är olagliga.

Hans starka utspel utmanar onekligen USA:s utrikesminister John Kerrys önskan om kompromissvilja i fredssamtalen. På en presskonferens uppmanade Kerry båda sidor till ”rimliga kompromisser” för att uppnå en lösning den infekterade konflikten.

– Jag vet att förhandlingarna kommer att bli tuffa, men jag vet också att konsekvenserna att inte ens försöka är värre, säger John Kerry, rapporterar BBC.

Israels förhandlare justitieminister Tzipi Livni, medgav att förhandlingarna skulle bli ”väldigt tuffa och problematiska”.

Trots svårigheterna finns även många förhoppningar att samtalen ska mynna ut i något fruktsamt.De är planerade att pågå i flera månader. USA:s talesperson för utrikesfrågor Jen Psaki, menade att målet var att hitta en väg framåt snarare än att ta itu med de kniviga frågorna mellan de två sidorna.

Hanan Ashrawi, en högt uppsatt palestinsk tjänsteman, sade till nyhetsbyrån AFP på måndagen att ”det måste finnas en tidslinje och ett engagemang från båda sidor om vad man kommer överens om. Vi hoppas att det ska bli något bra."

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.