Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-20 20:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/abdelkader-bensalah-utsedd-till-interimpresident-i-algeriet/

Världen

Abdelkader Bensalah utsedd till interimpresident i Algeriet

Abdelkader Bensalah. Foto: Ryad Krami/AFP

Sju veckors protester har resulterat i en efterlängtad presidentsorti och fått maktens män att skälva i sina kostymer. Nu har Abdelkader Bensalah utsetts till övergångspresident i Algeriet – men han är knappast någon populär lösning.

Rätta artikel

Det var en alltmer pressad president som till sist föll till föga den 2 april. Den 82-årige Abdelaziz Bouteflika, som styrt Algeriet sedan 1999, lämnade då in sin avskedsansökan till landets konstitutionella råd.

På tisdagen möttes parlamentets två kammare för att förklara presidentposten vakant och utse en övergångspresident som enligt grundlagen ska styra landet i max tre månader. Inom den tiden ska ett nytt val hållas.

Det blev som väntat den 77-årige Abdelkader Bensalah, talman för parlamentets övre kammare, som tilldelades uppgiften. En man som redan tidigare avvisats bestämt av demonstranterna i Algeriet, som anser att Bensalah representerar det korrumperade maktcentrum som måste rensas för att få till stånd en förändring.

Proteströrelsen har i stället uttryckt en önskan att inleda en ny politisk era som inte följer konstitutionens regler.

– Bensalah, och samtliga ledamöter i parlamentets övre kammare, kommer att nobbas av folket, säger den algeriska statsvetaren Rashid Grim till nyhetsbyrån AFP.

Flera oppositionspartier valde att bojkotta tisdagens möte i protest mot Bensalah, men eftersom oppositionen endast motsvarar en tredjedel i av ledamöterna i parlamentet hade bojkotten ingen effekt.

Erik Ohlsson: Algerierna vill ha bort svågerpolitiken och bossväldet